Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tydzień temu u samca auloncary zauważyłem odstawanie od grupy przestał pobierać pokarm zauważyłem też jedne sklejone oskrzele oraz otrzepywanie się, ocieranie i białe nitkowate odchody, po przeglądaniu forum natknąłem się na wiciowce objawy tego samego typu, jak narazie zacząłem kurację lekami (ziołami) microbe lift Herbtana oraz Artemis co 12h w dawce standardowej po 4 dniach widzę mała poprawę lecz nie do końca. 

Teraz pytanie dziś nadeszła podmiana wody wręcz wskazana ponieważ no3 z którym walczę jest na poziomie ponad 50 tylko czy teraz to nie zakłóci leczenia??? Proszę o szybką pomoc pozdrawiam. Reszta parametrów wody w normie. I z góry przepraszam na moją obsade ale jestem w trakcie redukcji rybek :)

Edytowane przez Marcelo89
Opublikowano

Ile jeszcze dni zostało do końca leczenia? Nie robiłbym podmiany teraz, jak przetrzymasz kilka dni to nic się nie stanie.

Leki które stosujesz czasami są za słabe i nie usuwają problemu. Znacznie mocniejszym lekiem na pasożyty jest Preis Coly.

Dobrze by też było jakbyś pokazał foty tej ryby.

• Lubię to 1
Opublikowano
2 minuty temu, SlavekG napisał:

Ile jeszcze dni zostało do końca leczenia? Nie robiłbym podmiany teraz, jak przetrzymasz kilka dni to nic się nie stanie.

Leki które stosujesz czasami są za słabe i nie usuwają problemu. Znacznie mocniejszym lekiem na pasożyty jest Preis Coly.

Dobrze by też było jakbyś pokazał foty tej ryby.

6 dni do końca no właśnie też mi się zdaje że te ziółka troszkę będą za słabe ale zobaczymy do końca, najczęściej jest w miejscu wylotu filtra pod prąd 15805731841087730450497350797381.thumb.jpg.d6b959c902651fdba45e13351868bda3.jpg

Opublikowano

Ja bym pociągnął to leczenie do końca, ale kontroluj to no3. Jak by poszło za wysoko to trzeba będzie zrobić tą podmiankę ale wtedy zaburzysz cykl leczenia.

• Dziękuję 1
Opublikowano
11 minut temu, SlavekG napisał:

Ja bym pociągnął to leczenie do końca, ale kontroluj to no3. Jak by poszło za wysoko to trzeba będzie zrobić tą podmiankę ale wtedy zaburzysz cykl leczenia.

Jakby leczenie nie przyniosło efektów można próbować by metronidazolem oraz protocaps zooleka?? 

Opublikowano
1 minutę temu, Marcelo89 napisał:

Jakby leczenie nie przyniosło efektów można próbować by metronidazolem oraz protocaps zooleka?? 

Protocaps M to metronidazol. Można by próbować i zapewne da to dobre rezultaty.

• Dziękuję 1