Skocz do zawartości

Co zakwasza wode ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Pziemniak93 napisał:

Jakie gabki w takim razie ? I zeolit wyrzuce za 3 msc jak straci swoje własciwosci.

i w 8 koszykach trzymac tylko ceramike i gabki ?

Zeolit w filtrach stosowany jest do neutralizacji amoniaku choć tak na prawdę ilość, która znajduje się w zestawach jest zbyt mała by miała tak na prawdę jakiś wpływ na usuwanie amoniaku. Poza tym nie podnosi pH wody. Często jest stosowany do zmiękczania wody wodociągowej. Ja bym nie czekał 3 miesięcy tylko wyrzucił wszystko co zbędne z filtrów i zostawił co niezbędne. Co zwiększyło by przepływ wody przez filtrację i poprawiło jakość wody.

O gąbkach napisał już Andrzej więc nie będę się powtarzał...

Edytowane przez Robson79
Literowka
  • Lubię to 2
Opublikowano

Czyli taak.

Wyrzucic korzenie i dodać wiecej wapienia filipinskiego albo marmur bo i tak tych kamyczkow mam za mało.

wyrzucic wszystko z filtrow zostawic tylko cermike i dokupic gabki.

Teraz pytanie ile zostawic ceramiki i czy ta co mam jest ok.

ceramika ktora posiadam jest z zestawu do hw-303a, 2 kosze mam w filtrach i sa już uzywane 1,5 roku i posiadam jeszcze 2 opakowania nie uzywane ktore przedstawie na zdj.

20200114_202831[1].jpg

Opublikowano

W koszach wystarczy ceramika, która w nich się znajduje ale nie zaszkodzi dołożyć tej nowej. Na zasys kubełków założył bym prefiltry Eheima wypełnione watą filtracyjną lub po prostu założył bym gąbki, które czyścił bym raz na tydzień lub dwa a wtedy kubełka nie trzeba otwierać nawet przez pół roku lub dłużej...

Jeśli chodzi o kamienie to nie koniecznie wykorzystywał bym wapień filipiński czy marmur. Te skały nie mają większego wpływu na pH wody. Możesz wykorzystać zwykłe kamienie polne za które nie trzeba płacić a jest ich wszędzie pełno...

• Lubię to 3
Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, Pziemniak93 napisał:

Wyrzucic korzenie i dodać wiecej wapienia filipinskiego albo marmur bo i tak tych kamyczkow mam za mało.

Spójrz do naszej galerii do działu AKWARIA. Może czymś innym się zainspirujesz.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
9 minut temu, Pziemniak93 napisał:

Dziękuje bardzo za odpowiedzi. Temat do zamkniecia. :]\

W takim razie zamykaj. Jak będziesz chciał coś więcej się dowiedzieć np. na temat obsady, filtracji itp. to zakładaj tematy w tematycznych działach.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.