Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam zbiornik 125l, i poza kubelkiem chce zastosować filtr wewnętrzny, wybór padł na turbo, nawet już zamówiłem turbo 2000... ale boję się że on Moze byc zbyt duża nadfiltracja zbiornika o 125l? Podobno grzeje wode ten filtr.. powinienem wybrać 1500? 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, Dejv napisał:

ale boję się że on Moze byc zbyt duża nadfiltracja

Nie obawiaj się...ta pompa ma regulację przepływu.

Obraz.jpg

Zdjęcie zapożyczone  netu.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano

Ale ma 27w, to jak ustawie przepływ na połowę,  a nie całość,  to nie będzie ciaglo 27w i grzalo?

Opublikowano
4 minuty temu, Dejv napisał:

Ale ma 27w, to jak ustawie przepływ na połowę,  a nie całość,  to nie będzie ciaglo 27w i grzalo?

Jeżeli nawet to w niczym to nie przeszkadza. Zaoszczędzisz na grzałce:)  A tak poważnie to bez obaw.

A jak się obawiasz to kup 1500. Też ma regulację.

Opublikowano

Dzięki chyba wezmę 1500. Grzalka podbija mi woda do 27 stopni, tyle mam w pokoju  , a bojw się ze jak na internecie piszą turbo 2000 podnosi wode o 1.5 stopnia a 28.5 to bedzie za duzo

Opublikowano (edytowane)

Jedna i druga temperatura jest OK. Ale możesz śmiało wziąć 1500 . Zanim kupisz a obawiasz się, że pompa podniesie Ci zbytnio temperaturę to wyłącz na 2-3 dni grzałkę . Zobacz jaką masz temperaturę bez niej a jest bardzo prawdopodobne , że obędzie się bez grzałki. Ja mam teraz 27C i też bez grzałki. W lato w upały mam około  30C ...Grzałki nie stosuję.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
17 minutes ago, Dejv said:

Dalej będzie brał 27W bo regulacja jest mechaniczna na wylocie filtra

• Lubię to 1
Opublikowano
6 minut temu, Dejv napisał:

30 stopni woda na malawi tO za dużo chyba co

Dopiero reagowałem jak przekroczyła 30C . Gorzej jak nagle(?) z jakiegoś powodu skoczy np. z 25 do 30. W upalne dni zawsze mam 30 lub prawie i jest OK. Fakt...musisz wtedy szczególnie dbać o natlenienie.