Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam akwa 200 litrów. Pokażę później jak to u siebie rozwiązałem.

W 200 litrach trzymasz te gatunki?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 1
Opublikowano
24 minuty temu, miron.dmt napisał:

No i co z tego? Większe już nie będą

Ano to z tego że ryby dobiera się do akwarium uwzględniając ich wielkość. Wpuszczanie predatora do takiego zbiornika jest nie na miejscu, a Ty to zrobiłeś świadomie i jeszcze piszesz że większe nie urosną. Podejście dalekie od Miłośnika Pielęgnic, a wręcz odwrotnie.

• Lubię to 7
Opublikowano

@SlavekGMiłośnik bo uwielbia te ryby i chce je mieć w domu, stworzył takie środowisko na jakie warunki mieszkaniowe bądź fundusze mu pozwoliły. Co powiesz o ludziach którzy np Bernardyny, Harty czy Dogi trzymają w mieszkaniach?

Ale też nie trzeba szukać aż tak daleko. Są rodziny co żyją w 4 osoby na 30 metrach kwadratowych, kochają się, są szczęśliwi i mają się dobrze, a są tacy którzy we 3 mieszkają na 200 a o miłości i szczęściu nigdy nie słyszeli.

Ryby pływają, jedzą, może się rozmnażają, nie biją się, mają czystą wodę.

Myślę że nie ma sensu dyskutować o gustach bo z nimi jak z du**ą, każdy ma swoją.

Dodatkowo jest to temat odnośnie cyrkulacji a nie obsady i wielkości zbiornika, a zdjęcie zostało pokazane dla lepszego opisania działania systemu u kolegi @miron.dmt, więc może koniec OT?

• Lubię to 1
  • Zmieszany 4
Opublikowano
32 minuty temu, miron.dmt napisał:

No i co z tego? Większe już nie będą 

Ponad 20 ryb w 200 litrach i w tym jeszcze drapieżniki... 😲  To już podchodzi pod męczenie ryb one tam mają tylko po jakieś 5-6l na rybę... 😡 Na tym forum nie popieramy takich praktyk...

• Lubię to 6
Opublikowano (edytowane)

@Sprinciu wybacz ale wsadzenie ryby która dorasta do 20cm do zbiornika 200L jest męczeniem tych ryb, a nawet jak to kolega napisał że i tak już nie urosną to tylko dlatego że skarłowacieją z powodu małej przestrzeni. I nie rozumie porównania ludzi do ryb. Jak chcesz mieć zbiornik 200L to dobierz do niego odpowiednią obsadę.

Masz rację, miłośnik uwielbia, nie męczy.

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 6
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Sprinciu napisał:

Miłośnik bo uwielbia te ryby i chce je mieć w domu, stworzył takie środowisko na jakie warunki mieszkaniowe bądź fundusze mu pozwoliły

To nie jest objaw miłości do ryb . W tym przypadku raczej zaspakaja swoje ego a nie potrzeby ryb . Gdyby tak zrobił jak w cytacie to by zrobił to bardziej przemyślanie. I ma prawo..ale nie może się mienić w mojej ocenie " miłośnikiem" ..no chyba , że w przewrotnym znaczeniu.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 5
Opublikowano

[mention=7804]SlavekG[/mention]
Ale też nie trzeba szukać aż tak daleko. Są rodziny co żyją w 4 osoby na 30 metrach kwadratowych, kochają się, są szczęśliwi i mają się dobrze, a są tacy którzy we 3 mieszkają na 200 a o miłości i szczęściu nigdy nie słyszeli.

Nie jest tak jak mówisz i nie mozna tego porównywać. Żyjąc nawet we czwórkę na 30m2 masz możliwość wyjścia z mieszkania i w tym momencie kończą się ograniczenia, a ryba niestety musi tu żyć do końca. Oczywiście jej organizm się przystosuje do panujacych warunków, ale jakim kosztem? Ryby karłowacieją przez to. To nie ma nic wspólnego z zamiłowaniem, to zwykły ludzki kaprys.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to 8
Opublikowano
26 minutes ago, Robson79 said:

Ponad 20 ryb w 200 litrach i w tym jeszcze drapieżniki... 😲  To już podchodzi pod męczenie ryb one tam mają tylko po jakieś 5-6l na rybę... 😡 Na tym forum nie popieramy takich praktyk...

200/20 to 10 nie 5 ;)

Pamiętajmy że mimo iż te akwaria i obsada to nasze oczka w głowach to dalej mają służyć ozdobie, i dalej są to ryby takie same jak co jakiś czas spożywacie na obiad ;)

• Zmieszany 1
Opublikowano
30 minut temu, Sprinciu napisał:

200/20 to 10 nie 5 ;)

Pamiętajmy że mimo iż te akwaria i obsada to nasze oczka w głowach to dalej mają służyć ozdobie, i dalej są to ryby takie same jak co jakiś czas spożywacie na obiad ;)

Tam jest ponad 20 ryb (naliczyłem 24) a akwarium ma 200l brutto plus piach i skały więc wody jest znacznie mniej... Oczywistym jest że akwarium służy ozdobie mieszkania ale należy wziąć pod uwagę dobro ryb w nim trzymanych.  To że lubię zjeść od czasu do czasu rybę nie znaczy że pochwalam trzymanie ryb w takich warunkach...  

• Lubię to 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Wody mniej ponieważ tło swoje zajmuje ale powiem tylko jedno słowo - Pięknie 🤩
    • Żółte cały wieczór siedzą w ławicy w jednym rogu. Ciekawe, czy boją się jakiegoś tarłowca, czy coś im innego przeszkadza.
    • Nowa odsłona akwarium 260x55x70h (~1001 litrów) Wody weszło około 670 litrów, czyli około 100 litrów mniej niż w poprzedniej wersji. Tym razem za filtrację odpowiada komin o wymiarach 15x40 cm wypełniony gąbkami 10-30 PPI oraz kształtkami K1. W środku pompa Jebao DCP-2500. Oświetlenie bez zmian, dwie belki LED po 260 cm z modułami RGB i 11.000 k.  Więcej osprzętu nie ma. Całość w szczycie doby to pobór około 30 W. Grzałki nie mam, bo zimą temperatura rzadko spada poniżej 22 stopni. Zrezygnowałem z pokrywy. Akwarium jest przykryte sekcjami szyb nakrywowych, na których w tylnej części położyłem doniczki z roślinami. W przyszłości planuję w rogu hydroponikę. Płótno nad akwarium kupiłem w tym roku nad brzegiem jeziora. Mam szczerą nadzieję, że wykonał go lokalny artysta. Nałożyłem go na ramkę z listewek. Obsada to dalej niewiadoma.
    • Dlatego zastanów się czy faktyczne musisz  zmieniać. Teoretycznie im filtr ma większą wydajność , większy pobór mocy itp. tym będzie bardziej głośny. Ale to tylko teoria  bo może się zdarzyć , że ten o mniejszej mocy itp. może okazać się głośniejszy bo np. wirnik jest źle dopasowany i bije na ośce. Spójrz na to jeszcze z innej strony a mianowicie czy planujesz zmieniać akwa na większe?  Jeżeli tak to bym śmiało brał ten który będzie dedykowany do ewentualnego nowego litrażu.  Nikt Ci nie da 100% gwarancji , że konkretny filtr będzie cichy.  Zasugeruj się opiniami na ich temat ale ryzyko zawsze będzie. Ostatecznie zawsze można wyciszyć szafkę i znajdziesz tutaj kilka tematów o tym jak to zrobić.
    • Witam. W moim akwarium 214 litrów mam JBL-a e901 i ten filtr pracuje już 10 lat. Filtr jest sprawny i nigdy z nim nic złego się nie działo. Chcę go zmienić i pytanie czy przejść na nowszy model JBL e902 czy może zastosować większy JBL e1502 zleży mi też na poziomie głośności aby był cichy bo akwarium stoi w sypialni. 
    • Dla mnie non-mbuna to jest zagadka. Niby parametry wody w kranie idealne, w akwarium również, ale może jednak coś jest w wodzie co testy nie wykrywają? U mnie każde podejście do non-mbuny kończyło się fiaskiem.
    • Ja mam najtańsze kształtki z polecenia @triamond. Używam ich statycznie i teraz przy restarcie akwarium fajnie zaszły brudem. Na samym K1 i różnej gradacji gąbkach, bez waty woda kryształ na długości 260 cm.
    • Przerabiałem te media. Ten produkt był skuteczny, dość mocno podbijał PH - u mnie o ok. 0,5. Pomyśl o Seachem Malawi/Victoria Buffer - podnosi silnie pH oraz KH nie podnosząc GH.
    • Przy tej wielkości szkła najdroższy jest transport. Ja bym popytał po miejscowych lepszych sklepach - może któryś współpracuje z myciokiem, erybką lub podobnymi. Brałbym z 10. Kiedyś była akcja, że 240 pękały przy wzmocnieniach. Były właśnie robione z 8
    • Te ryby są nieprzewidywalne, ale u mnie nigdy jeden samiec się nie sprawdzał. Nie ważne w jakim litrażu. Dla przykładu teraz mam auratusa 4+4 (dwa potężne samce plus dwa to tacy chłopcy do bicia), samice spokojnie noszą młode do tego stopnia, że mam inwazję młodych. Na pewno agresję u nich rozkładają inne samce i temperatura, bo nie używam grzałki (w akwarium zimą mam ok 22 'C, a latem 26 'C).
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.