Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.

• Serio, obsada w dziale o艣wietlenie? Przenosz臋. 
    • Witam,jestem tu nowy i mam pytanie odno艣nie obsady mojego baniaczka. 120x40x40 8szt Saulosi Coral prawdopodobnie s膮 3 samce,do redukcji+ Afra szczerze m贸wi膮c nie mam poj臋cia co za odmiana 1+5. Dadz膮 rad臋?Z g贸ry dzi臋kuj臋 za wszelkie podpowiedzi.
    • Na chwil臋 obecn膮 wszystkie 3 buccochromisy wygl膮daj膮 na potencjalne samice i obecnie nic nie wskazuje aby by艂 w艣r贸d nich samiec. 艢wiadczy o tym m.in. brak nawet zal膮偶k贸w atrap jajowych, charakterystycznego wyd艂u偶ania i zaostrzania si臋 p艂etw, brak zmian w ubarwieniu szczeg贸lnie w okolicy pyska, roznica mi臋dzy najwi臋kszym, a najmniejszym to maksymalnie 2cm (na starcie by艂y tej samej wielko艣ci), do tego co r贸wnie wa偶ne ich zachowiania nie 艣wiadcz膮 o tym, 偶e jest w艣r贸d nich potencjalny samiec lub np wi臋cej ni偶 jeden samiec. Widzia艂em te偶 sporo zdj臋膰 Buccochromis贸w i przy tej wielko艣ci bardzo cz臋sto samiec jest  ju偶 cz臋艣ciowo wybarwiony + dodatkowo do艣膰 wyra藕nie odbiega wielko艣ci膮 swoim samicom. Reasumuj膮c jeszcze chwil臋 zaczekam, a p贸藕niej b臋d臋 rozgl膮da艂 si臋 za samcem ewentualnie mo偶e trafi si臋 kto艣, kto te偶 kupowa艂 m艂ode ryby z dobrego 藕r贸d艂a i trafi艂o mi si臋 wi臋cej samc贸w itp. Przy okazji jakby kto艣 kto czyta mia艂 na zbyciu samca lub potrzebowa艂 jednej samicy (planuje zostawi膰 dwie) to mo偶na da膰 zna膰 na priv. 
    • 艢licznego masz champso 馃檪. Bucco ze zdj臋cia to raczej samica, mam 4 mlode sztuki samca i trzy samice, r贸偶nica w wygladzie (wielkosc i budowa) diametralne. https://youtu.be/LoE0Isqv5Kg?feature=shared
    • Aktualizacja po 12 miesi膮cach od zalania zbiornika (10 m-cy od wpuszczenia obsady) Dziesi臋膰 miesi臋cy zrobi艂o swoje i wida膰 po rybach, 偶e troch臋 podros艂y. Najwa偶niejsze, 偶e nadal ,,p艂ywamy" w tym samym sk艂adzie i okres dojrzewania zbiornika nie wp艂yn膮艂 na obsad臋. Pozostaj膮c przy temacie obecnej wielko艣ci moich podopiecznych to wiadomo, 偶e obserwuj膮c ryby ka偶dego dnia, realny przyrost w ci膮gu jednego czy dw贸ch miesi臋cy nie jest a偶 tak zauwa偶alny. Jednak niew膮tpliwie samiec Nimbochromis Livingstoni ro艣nie jak na dro偶d偶ach (w jego przypadku raczej bardziej na stynkach i krewetkach). W ostatnich miesi膮cach mocno wystrzeli艂y te偶 moje 3 Buccochromisy. U pozosta艂ych ryb bior膮c pod uwag臋 wielko艣膰 pocz膮tkow膮 trzeba przyzna膰, 偶e z perspektywy 8 miesi臋cy wida膰, 偶e to ju偶 wi臋ksze sztuki, ale nie ma a偶 tak spektakularnych przerost贸w jak np u ameryka艅skich pielegnic, kt贸re trzyma艂em u siebie lata temu. Dodam tylko, 偶e w przypadku gatunk贸w (Nimbo, Champso, Dimidio, Fosso) gdzie bazowo mia艂em okre艣lon膮 p艂e膰 nie by艂o 偶adnych niespodzianek. Je艣li chodzi o pozosta艂e dwa gatunki, to na chwil臋 obecn膮 u Tyrano chyba potwierdza si臋, i偶 b臋dzie to samiec, za艣 u Buccochromis贸w okre艣lenie p艂ci (bez zagl膮dania pod ogonek) nadal nie jest mo偶liwe. Pomijaj膮c fakt, i偶 w ostatnich miesi膮cach ca艂a tr贸jka wyra藕nie z艂apa艂a centymetr贸w, to jeden z osobnik贸w wystrzeli艂 troch臋 bardziej i w nim upatruje samca, cho膰  mo偶e to by膰 bardzo z艂udne i nie jest to poparte zmianami w ubarwieniu lub zachowaniami wskazuj膮cymi, 偶e mo偶e by膰 to m艂ody samiec. Po cichu mam nadziej臋, 偶e w艣r贸d 3 osobnik贸w trafi si臋 chocia偶 jeden samiec i samica, bo wtedy odby艂oby si臋 bez ingegrencji w obsad臋 (no chyba, 偶e by艂oby 2+1 to pozb臋d臋 si臋 jednego samca). Na chwil臋 obecn膮 troch臋 wr贸偶enie z fus贸w wi臋c zbytnio si臋 tym nie przejmuje, niech rosn膮, czas poka偶e co dalej, a my艣l臋, 偶e te najbli偶sze miesi膮ce ostatecznie potwierdz膮 czy samotny Tyrannochromis to samiec i czy u Bucco jest jaki艣 samiec (oby nie trzy). W tym wszystkim bardzo wa偶ne jest to 偶e mimo up艂ywu czasu mog臋 przyzna膰, ze agresja mi臋dzy rybami jest co najwy偶ej ma minimalnym poziomie. W akwarium panuje 艂ad i harmonia, do tej pory nie by艂o sytuacji kiedy, kt贸ra艣 z ryb mia艂aby wyra藕niejsze obra偶enia walk/przepychanek (mam tu na my艣li mocno postrz臋pione p艂etwy, ubytki w 艂uskach lub nawet zachowania sugeruj膮ce totalne zdominowanie). Jedynie na linii Champso-Nimbo od czasu do czasu troch臋 zaiskrzy. Raczej zdarza si臋 to jednak tylko w okresie tar艂a Chmpsochromisa. Ch艂opaki najwyra藕niej nadal widz膮 w sobie jedynych konkurent贸w do bycia ,,w艂adc膮 zbiornika" i dlatego od czasu do czasu, Champso zaczepi samca Nimbochromisa (kt贸ry jest drug膮 si艂膮 w hierarchii mojej zbieraniny drapieznikow). Cho膰 nie jest to wojna na ca艂ego i nie por贸wnywalnym tego do licznych spin obserwowanych u mbuny. W okresach kiedy ww. dwa gatunki nie maj膮 tar艂a samce staraj膮 si臋 nie wchodzi膰 sobie cz臋sto w drog臋. Pozycja Nimbo nie jest jednak na tyle silna aby mocniej odgryza膰 si臋 Champsochormisowi (nawet w okresie swojego tar艂a). W tym czasie nimbochromis czuje si臋 du偶o pewniej ale nie na tyle aby powodowa膰 starcia z troche wi臋kszym (albo raczej jedynie d艂u偶szym) Champso. Jak jestem przy masie Nimbochromisa to musz臋 podkre艣li膰, i偶 jest to m贸j najwi臋kszy 艂asuch i przypomina mi nabitego go艣cia z si艂owni. Absolutnie nie przekarmiam swoich podopiecznych ale Nimbo to faktycznie kawa艂 prosiaka, mimo, i偶 widz膮c spadaj膮c膮 (pokrojon膮) stynk臋 tafla, a偶 si臋 gotuje, wszyscy rzucaj膮 si臋 aby wyrwa膰 jak najwi臋cej 艂akomych kask贸w ale to Nimbo praktycznie zawsze wci膮ga najwi臋cej. Przy korycie jest bezwzgl臋dny i nawet Champso nie ma do niego podjazdu. My艣l臋, 偶e to wszystko z czasem lekko si臋 wyr贸wna bo na chwil臋 obecn膮 Nimbo wzgl臋dem wi臋kszo艣ci obsady nadrabia gabarytami (a tym samym r贸wnie偶 pojemno艣ci膮 pyska i brzucha), poza tym stynka i krewetki s膮 na chwil臋 obecn膮 z regu艂y krojone na troch臋 mniejsze kawa艂ki, tak aby nie narobi膰 problemu mniejszym mieszka艅com - szczeg贸lnie samicom Nimbo oraz Dimidio, kt贸rych pojemno艣膰 pyska znacznie odbiega od moich najwi臋kszych predator贸w. Je艣li nie podziel臋 stynki to zdarza si臋 偶e najmniejsze osobniki z艂api膮 stosunkowo du偶膮 ryb臋 i ko艅czy si臋 to p艂ywaniem przez kilka h z wystaj膮c膮 z pyska stynk膮. Na obecn膮 chwil臋 bardzo cz臋sto do tar艂a podchodz膮 Nimbochromisy i Champsochromisy. Troch臋 rzadziej za mi艂osne igraszki zabieraj膮 si臋 Dimidochormisy i Fossorochormisy. Oczywi艣cie z uwagi na ograniczon膮 ilo艣ci kryj贸wek wyj膮tkowo rzadko udaje si臋 spotka膰 ,,co艣 ma艂ego". Realnie patrz膮c to w ca艂ym akwarium jaki艣 pojedynczy maluch moze do pewnych gabaryt贸w wytrwa膰 jedynie gdzie艣 w blokach t艂a strukturalnego, a w sumie to mam jedno mo偶e dwa takie miejsca. Do tej pory mia艂em jednego ,,zawodnika", kt贸ry wytrwa艂 d艂u偶ej i regularnie widzia艂em jak si臋 chowa w swojej kryj贸wce, mia艂 ju偶 z 1,5-2cm, ale w pewnym momencie i jego przesta艂em widywa膰. Wiadomo, 偶e to nic odkrywczego ale np. przy mbunie 1,5-3cm maluch przy dobrej znajomo艣ci zakamark贸w zbiornika i przy wi臋kszym zagruzowaniu jest ju偶 niemal bezpieczny, to tutaj przy rosn膮cej obsadzie nie ma najmniejszych szans bo nawet jakby malych uchowa艂 si臋 do tych 3 czy 4cm to w pewnym momencie b臋dzie musia艂 wyp艂yn膮膰 na ,,pe艂ne wody" a wielkie pyski b臋d膮 wtedy tylko czeka膰 na dodatkowy posi艂ek. Nale偶y nadmieni膰, iz na obecn膮 chwil臋 nie mog臋 narzeka膰 na jakie艣 niebezpieczne obrazki w trakcie tar艂a. Jedynie samiec Champsochromis chwilowo zmniejsza przestrze艅 偶yciow膮 pozosta艂ych mieszka艅c贸w, jednak nie s膮 st艂amszeni jak sardynki tylko maj膮 dla siebie dobrze ponad po艂ow臋 akwarium (akurat w艂a艣nie dzi艣 jest ten dzie艅). Jako miejsce do tar艂a wybra艂 sobie pust膮 przestrze艅 po lewej stronie akwarium, pod sam膮 tafl膮 (pod warunkiem, 偶e to nie samiec Nimbo) oraz z ty艂u za dwoma wi臋kszymi modu艂ami, na 艣rodku ryby mog膮 swobodnie plywac (przydaje si臋 tu 80cm g艂臋bi). Na szcz臋艣cie takie sytuacje nie wi膮偶膮 si臋 z przesadna agresja i inne gatunki schodz膮 z drogi nabuzowanemu samcowi Champso wi臋c nie spotka艂em si臋 z jakimi艣 niebezpiecznymi sytuacjami. Pozosta艂e gatunki podchodz膮 do tar艂a to tu to tam i nie wi膮偶e si臋 to z przejmowaniem jakie艣 wi臋kszej cz臋艣ci akwarium. Ponad 2,5 m i 80cm g艂臋bi/szeroko艣ci przy niezbyt licznej obsadzie na chwil臋 obecn膮 pozwala na jednoczesne tar艂o dw贸ch gatunk贸w, kt贸re nie odbija si臋 na jako艣ci 偶ycia innych  mieszka艅c贸w. Wiem, 偶e ryby s膮 jeszcze m艂ode i mo偶liwe, 偶e z czasem b臋dzie trudniej o taki 艂ad i harmonie, ale na t膮 chwil臋 jestem optymist膮 (tym bardziej, 偶e 4 z 5 gatunk贸w, ktore b臋d膮 podchodzi膰 do tar艂a to ju偶 ca艂kiem spore osobniki i na t膮 chwil臋 wszystko dobrze si臋 kr臋ci) i mam nadziej臋, 偶e przy takiej obsadzie te 1400l im wystarczy. Z takich ko艅cowych refleksji dodam tylko, 偶e jak na t膮 chwil臋 jestem zadowolony, 偶e zdecydowa艂em si臋 na stosunkowo ma艂膮 ilo艣膰 ryb (5 gatunk贸w z 1/2 samicami + pojedynczy Tyranochromis). 14 drapie偶nik贸w zadowalaj膮co wype艂nia ten baniak, a jednocze艣nie nadal mam wra偶enie, 偶e ryby maj膮 wystarczaj膮co miejsca dla siebie.  
    • Przypadkiem trafi艂em na Twoje pytanie, wi臋c pewnie ju偶 jest nieaktualne, ale dla porz膮dku odpowiadam. To prawdopodobnie krasnorosty. Zmora w akwariach ro艣linnych, w Malawi nawet mog艂yby nie藕le wygl膮da膰. Nie jestem jednak pewien, czy ryby to jedz膮, bo jak nie to pewnie zarosn膮 wszystko. Na wszelki wypadek staram si臋 wi臋c, 偶eby si臋 u mnie nie pojawi艂y, bo trudno z nimi walczy膰.
    • Ja zaproponuj臋 metriaclima estherae red blue, niebieskie samce i pomara艅czowe samiczki.  
    • Witaj. Pewnie cz臋艣膰 odpowiedzi b臋dzie ju偶 nieaktualna, ale odpowiem. 1) w takiej sytuacji mo偶esz od razu wpuszcza膰 ryby. Tak na marginesie, nawet gdyby to by艂o zupe艂nie 艣wie偶e akwarium, to przy planach jednogatunkowego akwarium m贸g艂by艣 spokojnie wpu艣ci膰 do tego litra偶u te kilkana艣cie sztuk maluch贸w. Nie by艂oby z tym 偶adnego problemu. 2) testy kropelkowe JBL s膮 chyba najbardziej miarodajne. 3) nochal w takim litra偶u m贸g艂by by膰 ok, gdyby nie d艂ugo艣膰 tego akwarium. Tu mam w膮tpliwo艣ci. To mbuna zaliczana do tych wi臋kszych, a do tego lubi膮ca sobie pop艂ywa膰. Potrzebuje przestrzeni. Nie jest 艣cis艂ym terytorialist膮, przywi膮zanym do jakiej艣 groty. Nie chcesz saulosi, wi臋c mo偶e Pseudotropheus interruptus lub Pseudotropheus sp. "membe deep" lub Pseudotropheus johani. My艣l臋, 偶e m贸g艂by艣 da膰 do tego akwarium  dwa gatunki. Np. kt贸ry艣 z wymienionych i Labidochromis chisumulae lub Labidochromis sp."perlmut" lub Iodotropheus sprengerae.  Aran偶acja super.  
    • Te br膮zowe to okrzemki. Te zielone to zielenice, kt贸re zaczynaj膮 przykrywa膰 okrzemki. Okrzemki w ko艅cu przestan膮 by膰 widoczne,co nie znaczy, 偶e ich nie b臋dzie. Zaczn膮 po prostu dominowa膰 inne glony. 
    • Sprzedam w bardzo dobrym stanie dwa filtry AQUAEL ULTRAMAX 1500 wraz z pude艂kami i akcesoriami.  Cena za oba to 500 z艂. Przesy艂ka w cenie. Oferta tylko tutaj i tylko dla os贸b z forum.   馃嵒  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki u偶ytkowania.