Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś mógłby mi doradzić  odnośnie cyrkulacji?

W akwarium 200 litrów mam cyrkulator głowicę  1000 oraz falownik  2600, przy większych rybach sprawowało to się dobrze . Teraz po zmianie obsady, gdy ryby są mniejsze nie włączam falownika bo za dużo miesza i ryby fruwają. Czy ktoś mógłby mi doradzić jaki falownik za rozsądną cenę miałby regulację siły dmuchania w całym zakresie obrotów tak aby było to delikatne i z możliwością płynnej regulacji.

Czy głowica 1000 nie jest za mała do tego akwarium?

Pozdrawiam

Opublikowano

Jebao w serii SOW mają regulację od 10% mocy co 10% z czujnikiem zmierzchu i opcją wyłączenia na 10min na czas karmienia. Sam mam wersję 8 i jest niesłyszalny.

SOW-4 Wydajność: 500 - 4000 l/h

SOW-8 Wydajność: 700 - 8500 l/h

Opublikowano

Czy cała Twoja filtracja opiera się na jednej głowicy 1000 l/h?. Jezeli tak to nie lepiej zrobic  mocniejszą filtrację, i zostawic ten falownik jezeli wczesniej sprawował się dobrze. Ryby przecież urosną. 

Opublikowano (edytowane)

Tak tylko głowica 1000 i ten falownik który teraz jest za mocny dla młodych. Oczywiście jeszcze filtr zewnętrzny JBL 901

Edytowane przez Miszle
Opublikowano
8 godzin temu, Miszle napisał:

Czy głowica 1000 nie jest za mała do tego akwarium? 

Na to pytanie to  sam znasz odpowiedź. 

Rozumiem, że ta glowica pracuje jako filtr mechaniczny a jbl jako biologiczny.  Jezeli filtr mechaniczny  daje rade to go zostaw jezeli uważasz, że  jest za slaby to wstaw mocniejszą głowicę np AC 2000. Cyrkulację mozesz ustawic  kierunkami wylotow z  obu filtrów.