Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, jarosik napisał:

Właśnie rozmawiałem ze stolarzem, który robi mi całą zabudowę ściany w salonie i on plecy szafki cofnął od ściany o dokładnie 4,6 cm, więc otwory będą jednak w plecach szafki. Mam nadzieje, że taka odległość wystarczy.

Co nie zmienia faktu ze blat będzie dotykał ściany i w nim również będzie trzeba wiercić otwory...  Jak będziesz zakładał akwarium i będzie jeszcze puste to może jakoś to wszystko poprzeciągasz. Co jeśli będziesz chciał dołożyć jakiś sprzęt, lub któryś ulegnie awarii albo np. węże od kubełka zarosną i będzie trzeba je wyczyścić lub co gorsza wymienić...? 🤔 

• Lubię to 2
Opublikowano

Trochę rozumiem twoją sytuację, choć dla pewności mógłbyś naszkicować widok z boku.

Też mam akwarium w zabudowie. Za akwarium niestety na środku mam szczelinę 100x400 mm, przez którą idą rury od komina. Akwarium stoi 2 cm od ściany.

Wszelkie przeprowadzanie wtyczek tamtędy to jest dramat, zwłaszcza że też mam plecy pod blatem i jeszcze potem muszę cudować, żeby w nie trafić.

Sugeruję jesli masz blat do ściany, powycinać po obu stronach prostokąty po 20 cm z każdej strony i w plecach też kwadraty 20 cm x 20 cm, żeby swobodnie tam można było łapę wsadzić.

Skoro to zabudowa, to może dobrze że jest blat do ściany, bo jak coś spadnie, to spadnie na blat, a nie na podłogę, gdzie już nic nie wyjmiesz.

Optymalnie to tak to widzę:

image.thumb.png.413e80f3a807ee59eb2bd3899a21f919.png