Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Ok 2 miesięcy temu wystartowało moje akwarium 240l. Wrzucałem tu fotki aby pokazać jak wygląda. Z ogromną pomocą SławkaG i Decco przeszedłem przez cykl azotowy, wybrałem sobie odsade, zakupiłem odpowiednie pokarmy+ pierwszą pomoc w razie czego. Jestem im ogromnie za to  wdzięczny. Ryby wpuszczone do akwarium 12 dni temu. Obsada to 10x Idotropheus Sprengerae i 10x Cynotilaphia hara gallireya reef. Rybki kupione w niemieckiej hodowli, które przyjechały do Anglii, a później wysłane do mnie do Walii gdzie mieszkam. Wiec trochę świata już zwiedziły. Ryby w super kondycji. Jeden samiec rdzawego już zaczyna mi mocno wariować w akwarium obiął już swoje terutorium  i gania wszystkie rude, takze nie wiem co dalej z nim zrobić. Bede na pewno redukował obsade bo rybki jeszcze małe póki co 4-5 cm. Jednak jak dorosną zrobi się im ciasno. Jutro bedę pierwszy raz podmieniał wodę przez ustrojstwo o którym dowiedziałem się tu z forum. Wrzucam fotke jak wygląda moje akwarium. Acha zapomniałem dodać, że okrzemki zaatakowały mój zbiornik. Polecono mi abym cierpliwie czekał bo same znikną lub zamienią się w zielone lub granatowe glony. Czyszcze z nich szyby póki co bo tam też powoli zaczęły wchodzić. Parametry wody mam dobre no2-0  no3-20  ph- 7.8 

Także to tyle w tym poście. Pozdrawiam 

20191118_142719.jpg

• Lubię to 7
Opublikowano

Dzieki za komentarz. Faktycznie jest kilka dość sporawych w tym stadzie. Nawet niektóre sa dwa razy wieksze od pozostałych. Zobacze jak to się przełoży na ilość samic i samców.

Przed założeniem akwarium żona mówiła tylko ja nie chce widzieć żadnych glonów w akwarium ! Wyczyściłem jedna szyby  z tych glonów, takze zostało to tylko na kamieniach i po przyjściu powiedziała że nawet ok to wygląda hehe.

Jutro znów troche poczyszcze szyby bo widze że wchodza okrzemki. 

• Lubię to 1
  • tom77 zmienił(a) tytuł na Moje akwarium [120x40x50]
Opublikowano

Witam.

Dziś mija miesiąc od wpuszczenia ryb do akwarium. Z obsady 20 sztuk jedna zdechała 2 tygodnie temu. Była strasznie wychudzona i nie pobierała pokarmu. Podejrzewam że się nie zaklimatyzowała i była bardzo zestresowana. Mam jeszcze dwie sztuki rudych też troche wychudzonych i widać że odstaja od reszty, gdyż są 3 razy mniejsze niż pozostałe niektóre z tego gatunku. Zauważyłem że wypluwają pokarm w granulkach NorthFin Veggie i Krill ale za to chętnie jedzą Jbl Spiruline i Naturefood Premium Cichlid. Widzé też że skubią często kaminie wiec coś tam pewnie z nich zjadają. Ogólnie ryby po tych 4 tygodniach się fajnie zaklimatyzowały, pływają po całym akwarium i bardzo chętnie podplywają pod szybe jak się do nich podejdzie. Zauważyłem też, że i walka z okrzemkami idzie w dobrą strone. Kamienie zmieniają kolor także robi się ciekawie. Parametry wody też już mniej kontroluje. Zrobiłem 2 podmianki wody, każda po 2 tygodniach i widzę, że tak będzie dobrze. Ph cały czas utrzymuje mi się 7.5 No2 mam 0 , a No3 dochodzi do 20ppm. Podmieniam to przez Ustrojstwo wersja nr 1 .Łatwo, szybko i przyjemnie. Co tydzień tylko w prefiltrze zmienię watę na nową. Widzę też, że i woda zaczyna się ładnie klarować. Po namowach kilku kolegów tutaj wyciągnąłem z kubła Purigen, który po 10 dniach już prawie ledwo dyszał tam i podziałałby może jeszcze kolejne 7 dni. Miałem go 100ml,który Seachem proponuje dawać na 400l akwarium. U mnie w 240l szybko się by skończył. W kuble zostawiłem tylko matrix i ceramike i widzę, że to w zupełności mi póki co wystarczy. Wrzuce fotki jak to wyglądało 2 tygodnie temu, a jak wygląda to po 4 tyg od wpuszczenia ryb. Dodam, że zbiornik zalany był 12 tygodni temu. Jeśli mogę dodać tym wszystkim co dopiero zakładają swoje zbiorniki czekają,aż zamknie się cykl azotowy i woda bedzię miał już dobre parametry...liczy się spokój i cierpliwość przede wszystkim. Też chciałem mieć wszystko pięknie od razu i nawet polecali aby lać chemie do wody aby ją klarować ale na szczęście jest kilka osob bardzo tu doświadczonych którzy przemówili do rozsądku 👍 Także pytajcie i słuchajcie,a na bank dostaniecie wskazówki jak postępować w danej sytuacji. Zastanawiam się już gdzieś w głowie czy w przyszłym roku nie zmienie akwarium na takie 500l przynajmniej i filtracją narurowa i może pójde w tanganike jak poszerze swoją wiedzę o biotopach 😀

20191203_181625.jpg

20191203_181230.jpg

20191203_181331.jpg

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Aranżację byś mógł trochę dołożyć większych kamieni  za płasko jest , byś przysłonił po prawej stronie grzałkę i wylot od filtra:) .

Edytowane przez TOMEKSIEDLCE
  • Lubię to 2
Opublikowano
1 godzinę temu, TOMEKSIEDLCE napisał:

Aranżację byś mógł trochę dołożyć większych kamieni  za płasko jest , byś przysłonił po prawej stronie grzałkę i wylot od filtra:) .

Też odniosłem takie wrażenie że trochę nisko 😉 Patrząc na to akwarium przypomina mi się moje pierwsze malawi. Miałem te same płaskie kamienie, z tym że jeden duży który trochę zakrył od frontu sprzęty tak jak napisał @TOMEKSIEDLCE.

Zobacz 😀

20180402_210603.thumb.jpg.2b2677675474513da0062b431a66dc44.jpg

Ktoś kiedyś mi napisał że wygląda to jak lasagne no i wziąłem sobie to do serca i przy restarcie gruz aż pod sufit 😉 U Ciebie jest fajnie ale właśnie czegoś większego brakuje. Glon wypiera okrzemki a to zawsze cieszy 👌 

Piszesz że w przyszłym roku może jakiś  baniak 500l... przyszły rok już niedługo! 😋😋 Ciesz się obecnym baniaczkiem, zdobywaj wiedzę a w głowie planuj już następny projekt 💪😉

• Lubię to 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.