Skocz do zawartości

Prosba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Slawek-meszek napisał:

Sławku ten zbiornik ma już dobrze ponad 3 tygodnie . Myślę że teraz to właśnie jest ten moment jak zaczyna iść w dobrą stronę.

Już mam, zakręciłem się bo w poście 16 jest mowa o tygodniu, kiedy to były tam zbrojniki.

Opublikowano
1 minutę temu, Lisiek napisał:

No własnie, wiem powinnam przeczytać w opisie dla poczatkujących, ale jaki testy mam robić codziennie NH3 i co jeszcze?

Przede wszystkim NH3 i NO2

Opublikowano

Oki w takim razie tak też będę robić. Dziękjuę 😍

Jak tylko dziś kupie test NH3 to zrobię od razu, odnośnie podmiany wody to zrobiłam wczoraj po tym jak zauważyłam że ryby dziwnie pływają, potem  testy.

Opublikowano
2 minuty temu, SlavekG napisał:

To nie masz testu NH3, skąd w pierwszym poście wynik NH3?

Miałam test NH3- długa historia, odkupiłam akwarium a z nim test,  niestety w pojemniku pierwszym było tylko na jedną próbę, dlatego zrobiłam i podałam wynik, teraz musze dokupić nowy

Opublikowano
11 minut temu, Lisiek napisał:

Miałam test NH3- długa historia, odkupiłam akwarium a z nim test,  niestety w pojemniku pierwszym było tylko na jedną próbę, dlatego zrobiłam i podałam wynik, teraz musze dokupić nowy

Skoro taka historia, to sprawdź jeszcze daty ważności na pozostałych testach.

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Lisiek napisał:

ale jaki testy mam robić codziennie NH3 i co jeszcze?

Tak jak napisał Sławek NH3 i No2.

Jak zauważysz, że jest tendencja spadkowa to zaczniesz robić No3. Te pierwsze dwa mają zejść do 0(zera) a No 3 powinno zejść do jakiegoś minimum. Może to być 10 lub jakiejś innej wartości zbliżonej do 0. W Twoim przypadku będzie to około 20ppm. Gdyż Twoja woda w kranie ma tyle a Ty w zbiorniku nic nie masz na zbicie tej wartości.

Także do sklepu i niestety trzeba wydać co nie co.  Dobrze byłoby abyś zapisywał sobie wszystkie pomiary od dnia wczorajszego. Będziesz miał porównanie.

Edytowane przez Slawek-meszek
  • Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, Slawek-meszek napisał:

Tak jak napisał Sławek NH3 i No2 jak zauważysz, że jest tendencja spadkowa to zaczniesz robić No3. Te pierwsze dwa mają zejść do 0(zera) a No 3 powinno zejść do jakiegoś minimum. Może to być 10 lub jakiejś innej wartości zbliżonej do 0. W Twoim przypadku będzie to około 20ppm. Gdyż Twoja woda w kranie ma tyle a Ty w zbiorniku nic nie masz na zbicie tej wartości.

Także do sklepu i niestety trzeba wydać co nie co.  Dobrze byłoby abyś zapisywał sobie wszystkie pomiary od dnia wczorajszego. Będziesz miał porównanie.

Wielkie dzięki, tak też zrobię, i nie o pieniądze tutaj chodzi tylko raczej brak mojej wiedzy, ale już się poprawiam i zobaczymy co będzie dalej.

Jeszcze raz 👏

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Po prawie dwóch tygonidach sytuacja zmieniła się o tyle,że zakupiłam nowy filtr Ultramax 2000 ( ma być do nowego akwarium ), ale niesetety po wyłączeniu brzęczka ryby zaczynają pomimo to pływac u góry, parametry cały czas na tym samym poziomie a mianowicei NH3- bliskie zero, NO2 - powyżej 1,6, pH - 7

To już nie wiem co mam zrobić, aby ustabilizować akwarium, woda przy tym filtrze kryształ, a rybki swoje...

Być może coś z piaskiem albo kamieniami...

Bakterie i uzdatnianie wody cały czas tak samo podawane.

Co może powodować takie zachowanie?

Ktoś coś???

Edytowane przez Lisiek