Skocz do zawartości

Filtracja do kostki Malawi 216 l.

ethorious

Rekomendowane odpowiedzi

35 minut temu, suricade napisał:

Jeżeli średnice psuja to może być.

Pasują tylko mam jeszcze problem ze znalezieniem gąbki o mniejszej i większej gradacji do mechanika do tetry ex1200. Takiej żebym mógł ją dociac do kształtów wkładów tego filtra bo tetra ma nietypowe.

Z filtracją jest tak, że trzeba ją ustawiać metodą prób i błędów. Jeżeli na końcu dajesz watę to wielkość oczek gąbki ma mniejsze znaczenie. To co przejdzie przez gąbki zatrzyma się na wacie/włókninie. Ale z tego co widzę, do tego filtra,  dostępne są gąbki o różnym ppi.

https://www.google.com/search?q=tetra+1200+wkłady&client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNQPISkScYcltUgjElUTOq_ZDu_HiQ:1571409748893&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwirhoS_hablAhUS7aYKHeylDBkQ_AUIEigC&biw=1138&bih=527

https://allegro.pl/kategoria/filtry-wkłady-90101?string=tetra 1200&bmatch=engag-global-dict42-sup-1-4-1002&order=p

Edytowane przez suricade
  • Dziękuję 1

2 godziny temu, suricade napisał:

Z filtracją jest tak, że trzeba ją ustawiać metodą prób i błędów. Jeżeli na końcu dajesz watę to wielkość oczek gąbki ma mniejsze znaczenie. To co przejdzie przez gąbki zatrzyma się na wacie/włókninie. Ale z tego co widzę, do tego filtra,  dostępne są gąbki o różnym ppi.

https://www.google.com/search?q=tetra+1200+wkłady&client=firefox-b-d&sxsrf=ACYBGNQPISkScYcltUgjElUTOq_ZDu_HiQ:1571409748893&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwirhoS_hablAhUS7aYKHeylDBkQ_AUIEigC&biw=1138&bih=527

https://allegro.pl/kategoria/filtry-wkłady-90101?string=tetra 1200&bmatch=engag-global-dict42-sup-1-4-1002&order=p

Ja wiem że w Polsce są :D ale tu w Holandii.. znaleźć takie gotowe wycięte gąbki do tetry... To jest nie możliwe :D nikt czegoś takiego nie robi bo oni mają to po prostu w de :D no cóż... Zamówię z Polski...:)

• 3 tygodnie później...

Witajcie. Mam pytanie odnośnie prefiltra. Jako że jestem w trakcie przygotowania akwarium do startu chciałbym zapytać o prefiltr. Siadł mi biolog tetry ex700 i zamówiłem fluvala 306. Wcześniej jednak miałem przygotowany do startu prefiltr do biologa HW z chin. Z tego co widziałem ten model fluvala ma wbudowany prefiltr. Jako że fluval będzie pełnił funkcję biologa czy jest sens podłączenie na rury również prefiltra hw czy mija się to z celem? Jak myślicie?

W dniu 8.11.2019 o 15:58, Sacrum napisał:

Mam Fluval 406 z prefiltrem Eheim i wata JBL.,filtr jako biolog. W środku tylko Matrix i OEM gąbka-prefiltr. Wata co 3 tyg nowa.
Otwierm go raz na pół roku aby przepłukać Matrixa i pod kranem gąbke wyczyścić.

Myślisz że prefiltr w postaci gąbki który jest umieszczony prostopadle z boku wystarczt jako prefiltr? Czy należy też wlozyc do jednego koszyka dwie gabeczki które były wraz z wata w zestawie? Pytam bo mam tak zrobione i nie wiem czy mam podłączać prefiltr sunsun hw do tego czy zostawić to bez chińskiego prefiltra tak jak jest. Zyskał bym w sumie tylko lub aż jeden wolny koszyk na ceramikę. Jak myślicie?