Skocz do zawartości

Filtracja do kostki Malawi 216 l.

ethorious

Rekomendowane odpowiedzi

Suricade, rurki są akurat przezroczyste a nie czarne :D ten plastik jest transparentny. Egon co do oslaniaczy na filtr to wiem widziałem, ale żeby mnie to nie gryzło że to jest tak zasłonięte jak na filmiku od suricade (tylko od przodu) musiałbym kupić dwa a to trochę ukroci już mój i tak nadszarpnięty ostro przeznaczony na to budzet. A poza tym zabrałabym przez to sauloskom za dużo miejsca do pływania a tego nie chcemy xD i tak bije się z myślami co tu teraz zrobić...  

Zanim przykleisz tło ustaw docelową aranżację. Coś wymyślimy. To tło które masz wystarczy przeciąć i dłuższą część przykleić do tylnej szyby a krótszą do bocznej, ale to tylko jedna z wielu możliwości. Najpierw "skała" a później kolejne elementy.

• Dziękuję 1

32 minuty temu, Bezprym napisał:

Skoro będziesz miał lawę w akwarium to już do kubełków żadnych mediów bym nie dawał. Sama lawą jest doskonałym siedliskiem bakterii nitryfikacyjnych.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Tak, ale akurat SEachem purigen i Phosguard są do zmniejszania zawartości azotanów i fosforu w akwarium , matrix bodajże odpowiada chyba zwyczajnej ceramice o ile się nie myle. Dlatego pytałem o zawartość tych kubełków, co byście wsadzili do nich biorąc pod uwagę rodzaj skały i wielkość oraz nietypowość zbiornika który posiadam

Edytowane przez ethorious

3 godziny temu, ethorious napisał:

Tak, ale akurat SEachem purigen i Phosguard są do zmniejszania zawartości azotanów i fosforu w akwarium , matrix bodajże odpowiada chyba zwyczajnej ceramice o ile się nie myle. Dlatego pytałem o zawartość tych kubełków, co byście wsadzili do nich biorąc pod uwagę rodzaj skały i wielkość oraz nietypowość zbiornika który posiadam

A znasz parametry wody w kranie? Większość tych mediów może być niepotrzebna. Zamiast purigenu stosujemy inne żywice np. purolite a520e. Jest sporo tematów na forum. Usuwanie fosforanów zwykle nie jest potrzebne.

Kiedyś miałem zapisane, ale gdzieś kartka zniknęła ;) zbadam jeszcze raz i podam :) ale jak dobrze rozumiem mniejsza tetra jeśli ma robić za mechanika to powinienem zostawić w niej same gąbki i watę filtracyjna? Tak rozumiem... 

Edytowane przez ethorious

Czesc. Mam do Was pytanie odnośnie cyrkulatora. Czy w kostce która chce założyć o wymiarach 60cm, z dwoma filtrami zewnętrznymi które mam (tetra ex700, ex1200) będzie potrzebny cyrkulator? Jeśli tak to czy ten z regulacją z hydora się nadaje? Link chciałbym nie wydać więcej niż 30 euro.