Skocz do zawartości

Straszne parametry wody

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam akwa 300 l 

Podłoże piasek aquael

Filtracja to filtr zewnętrzny JBL e902, turbo 2000 oraz turbo 1500.

Temperatura wody 27 stopni

Obsada 

- 6 socolofi 

-  8 saulosi

- 8 jalo reef

A mianowicie mam problem z parametrami wody, cały czas mam praktycznie krystaliczną wodę ryby fajnie pływają i jedzą jak i się rozmnażają.

Ale po około pół roku postanowiłem kupić testy do wody. I tu się po prostu załamałem.

Ph mam 6,5 w akwarium, wodę mam że studni i jej ph to 6-6,5

No2 w normie 

No3 to jest porażka bo prawie 300 

Czytałem o podnoszeniu ph za pomocą wody oczyszczonej tylko nigdzie nie mogę znaleźć dawkowania.

Podpowie mi ktoś co mam wykonać by stan wody się polepszył.

Opublikowano (edytowane)

Czym mierzysz parametry? Jaki test/firma i data ważności ?

PH jeżeli ryby nie mają problemów można zlekceważyć, ale NO3 jest nieprawdopodobnie wysokie. Znasz parametry podmienianej wody ze studni? Przydałoby się jeszcze GH i KH wody jeżeli KH jest wysokie to prawdopodobnie pomiar PH jest błędny.

Edytowane przez suricade
  • Lubię to 1
Opublikowano

Paweł..tak na początek i tak szybko. 20 litrów podmian przy objętości brutto 300l to niewiele. Rób śmiało w ilości 1/3 słupa wody. Zajrzyj do filtra zewnętrznego i dobrze go wypłucz. To tyle jeżeli chodzi o NO3.  Powiedz jakimi testami robisz pomiary ( paski czy krople) .

Ja raz w tygodniu dodaje sodę podczas podmian. Zacznij 0d 2 łyżeczek od herbaty  przy każdej podmiance . Zwiększaj dawkę o łyżeczkę co tydzień. Myślę ,że na 4 powinno się skończyć...ale to testy Ci odpowiedzą .

Faktem jest , że NO3  nie zabija momentalnie..ale dziwne , że przy tak wysokim wskazaniu nic się nie dzieje.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Paweł..aby  odpowiedzialnie Tobie pomóc to niestety ale musisz zmienić testy na kropelki ( pH   koniecznie  w zakresie 7.4 - 9.0 ) NO2 NO3 i wystarczy. Teraz rozmawiamy o bardzo przekłamanych wynikach. Jak przy N03 300 ryby nie padają gwałtownie to przy NO2 5  już  byś ich nie miał.  Zmień testy a dojdziemy prawdy:)

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1
Opublikowano
5 minut temu, Paweł2003 napisał:

Mierze paskami JBL 

No2 to z pasków wynika około 5

Paskami możesz sobie darować kup testy kropelkowe ,raczej z tych parametrów co piszesz to mało prawdopodobne by były prawdziwe. Zrób tak jak Andzej pisał. 

• Lubię to 2