Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Planuje założyć akwarium o wymiarach 150x50x50 cm 375 litrów.  Jest to moje pierwsze akwarium , więc mam kilka pytań:

Czy do takiego akwarium wystarczy tylko filtr zewnętrzny jbl e1902 o filtracji 1900l/h ?

Czy musi być również filtr wewnętrzny mechaniczny np. Aquel 2000 ?

Czy musi być w takim akwarium również falownik o przepływie 3000l/h ?

Ile rybek polecacie dać do takiego akwarium i jakie gatunki ?

Akwarium będzie odsunięte od ściany 5 cm, taka odległość wystarczy aby z tyłu akwarium poprowadzić cały osprzęt od filtra znajdującego się pod akwarium ?

Opublikowano

Witaj Pawle,

Może niektórzy się ze mną nie zgodzą, podobne pieniądze kosztuje FX6, do niego robisz prefiltr z korpusu narurowego i masz filtrację mechaniczno - biologiczną do swojego zbiornika, a jak kiedyś zachce Ci się większego to ta filtracja wystarczy do jakichś 700L. Przy tym filtrze nie potrzebujesz wewnętrznego mechanika, a falownik zapewne będzie potrzebny i raczej troszkę mocniejszy niż 3000L/H.

W kwestii ilości rybek i gatunków załóż temat w odpowiednim dziale.

5cm spokojnie wystarczy.

Opublikowano

Ja mam 13 cm co pozwala mi na swobodne manewrowanie za szafką wężami i mam tam też ukryty przedłużacz. W zamiarze miałem mieć10 cm ale podczas poziomowania musiałem jeszcze odsunąć. Ustalając tę odległość wziąłem pod uwagę przede wszystkim możliwość manewrowania wężami i ... ewentualnym malowaniem ścian czy też tapetowaniem.

Opublikowano (edytowane)

Witaj

Mam takie same akwarium. Moja  filtracja to hmf na pompie jebao dcs 4000 (taką pompę miałem). Mozna  użyć falownika np. Tunze 6020 2500 l/h. U mnie pompa pracuje na min 2800 l/h.  Jest to zarazem filtra biologiczna, mechaniczna dodatkowo robi za cyrkulator. 

Edytowane przez Tom74
Opublikowano

Ja mam w identycznym akwa Fluval 406 i Aquael Circulator 2000. Biolog i mechanik na obydwu prefiltr Eheim z watą JBL. Wate wymieniam na nową co dwa tygodnie.