Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, zakładam moje pierwsze akwarium o litrażu 112l, biotop oczywiście malawi. Chciałem się dowiedzieć odnośnie filtracji, obecnie posiadam filtr Aquael ASAP 500 - ale nie wiem czy na nim daleko zajade w takim zbiorniku. Myslałem nad nowym, konkretnie AQUAEL Turbo 1000 , czy będzie to dobry wybór? (14zł droższy i jest wersja Turbo1500, może taka? )  A może wybrać coś lepszego? Tylko wewnętrzne, kubełek odpada nie wiem jak go obsługiwać nigdy nie miałem . I czy do takiego litrażu powinienem dokupić tez cyrkulator? Pozdrawiam 

Opublikowano

Ale jeśli masz miejsce, to faktycznie nad kubłem się zastanów. To mega ułatwia życie. 4 litry mediów to znacznie stabilniejsze i mniej roboty przy tym, układ 1 gąbka i reszta ceramika.

Opublikowano
2 godziny temu, Dejvu napisał:

Zamówiłem tetra ex800 plus.. kubełek. Będzie ok?

Ja w zbiorniku 80x30x40 mam HW-302,który bez problemu ogarnia ten litraż,więc u Ciebie też powinno być ok.

Tylko nie zawal kubełka na full złożami.Na Twój litraż starczy 0.5l ceramiki + gąbki. Biobali,oraz węgla nie dawaj.

Ps.Szkoda że wcześniej nie zobaczyłem Twojego posta,to poleciłbym Tobie Ikolę 600maxx.

• Lubię to 1
Opublikowano
4 minuty temu, Dejvu napisał:

A to może zaszkodzić jakby dał tak jak jest w komplecie?

Nie zaszkodzi,ale szkoda zapychać filtr,tym samym dławić jego przepływ.

W zupełności do filtracji biologicznej,oraz mechanicznej wystarczy 0.5l ceramiki + gąbki.

• Lubię to 2
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,
Trochę odgrzebie temat, mianowicie zakładam akwarium o takich samych wymiarach z biotopem Malawi i zaopatrzyłem się w kubeł Aquael Ultramax 1000. Pytanie brzmi czy dołożyć jeszcze Aquaela turbo 500 i cyrkulator? Ewentualnie czy byście mogli podpowiedzieć jak ustawić dysze z filtrów oraz ewentualny cyrkulator.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro