Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, apofis napisał:

witam

11 dzień dojrzewania  wyniki  testów poniżej  

po starcie  NH4 0,8  ;   N02 0,01  ;   N03  0,5   ;   KH15   ;   GH 20  ;   PH 8,4

dzisiaj      NH4 0,2  ;   N02  0,1   ;   N03  0,5   ;   PH 8,2

Witaj, widać że coś się dzieje w dobrym kierunku, ale...

Jakimi testami to mierzyłeś? Być może się mylę ale wydaje mi się że przyrost No2 w stosunku do spadku NH4 jest troszkę za mały aczkolwiek zmierza w dobrą stronę.

Jak możesz to podaj jakie masz testy i ponów pomiary za kilka dni.

Opublikowano

Takie pytanie z innej beczki  na starcie podałem bakterie ale teraz jak często podajecie nowe dawki ?co podmiankę ?co miesiąc ampułkę prodibio ?

czy część? 

Opublikowano
4 minuty temu, apofis napisał:

Takie pytanie z innej beczki  na starcie podałem bakterie ale teraz jak często podajecie nowe dawki ?co podmiankę ?co miesiąc ampułkę prodibio ?

czy część? 

Jeśli zbiornik masz stabilny i nie ma żadnych problemów z biologią to nie ma najmniejszej potrzeby nic podawać. Robisz normalne podmianki i cieszysz się zbiornikiem  🙂

• Lubię to 3
Opublikowano

Możesz zrobić tak że wlejesz inne bakterie z pożywką,aby sprawdzić czy biologia sobie z tym poradzi.Jeśli obędzie się bez problemów to bym zarybiał zbiornik.Oczywiście jak NH3,NO2 będą już na praktycznie niewykrywalnym poziomie.

Opublikowano

No właśnie dobrze wiedzieć w poprzednich akwariach czy to morskie czy roślinne to trochę inaczej się odbywało podawanie bakterii :)

Opublikowano (edytowane)

Tak jak napisałem wcześniej, jeśli cykl azotowy jest zamknięty i wpuścisz ryby to w późniejszym czasie np przy podmianach nie ma potrzeby dawać żadnych bakterii.

Przez pierwsze kilka tygodni po wypuszczeniu obsady warto kontrolować poziom no2 i to wszystko.

Edytowane przez SlavekG
  • Lubię to 1