Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie żartuj;) Rób śmiało 1/3  słupa wody co tydzień. Teraz zrób 1/2słupa  wody. Wlewaj odstaną  ( wieczorem nalej do jakiś wiaderek itp.) a rano zrób podmianę. Otwórz  przy okazji podmianki filtr, przepłucz go , wylej brudy z niego. Przecież z nieba się nie bierze NO3. Gdzieś jest nagromadzone. Poruszaj kamieniami , zrusz je..niech syfki i spod nich wypłyną. Jak to zrobisz zmierz NO3  i podaj wyniki. Najwyżej za 2-3 dni powtórzysz akcje. Jeżeli wszystko co opisałeś  ma faktycznie miejsce ( w co nie wątpię )  to przyczyną twoich problemów są odchody, filtracja. Napisz jakie masz filtry!

  • Lubię to 2
Opublikowano

Podmianki jutro. Wody nie gotować? Odstana wystarczy? To ok. Mam 2 25 l wiadra to akurat. Syf spod kamieni przed chwilą wymiotłem (trochę tego było). Filtr zrobię przy podmiance. 

Opublikowano
6 minut temu, StaNorywy napisał:

Wody nie gotować? Odstana wystarczy?

W żądnym wypadku nie gotuj. Odstana...chyba ,że masz jakiś uzdatniacz.

Te 50 litrów to mało...wlej jeszcze do jakiś garnków..trudno..musisz się trochę pomęczyć.

Masz jakiś filtr mechaniczny?

Opublikowano

2* 25 + 20 l miska + 15 l garnek i jeszcze jakieś 10 l wiadro się znajdzie.  95 będzie. 

Co do gotowania no... Jeszcze tak do końca się nie znałem jeszcze rok temu nie miałem pojęcia o niczym bez podmianek itp.

Niedawno się dowiedziałem o tym ustrojstwie. Jutro już pewnie będę miał wszystkie materiały do ustrojstwa. 

Wody właśnie wlałem. Jutro rano będę wlewał.

Tu mam wyniki wody w akwa. 

Ph - 7,5
NO2 - 0 
NO3 - między 80 a 160
NH4 - między 0,05 a 0,1 

Tak wiem o no3 na grupie z fb się wszystkiego już dowiedziałem. 

Dodam jeszcze, że jutro oddaję 2 ostatnie ryby. I tak myślę, czy 11 maja będę mógł młodziki (ok. 2 cm) wpuścić?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, StaNorywy napisał:

Jutro z rana robię podmianki i czyszczę filtr.

Opisz potem ile brudu było w kuble. Napisz w końcu jaki masz filtr mechaniczny.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 1

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.