Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie akwa mam od roku, ale wydaję jutro ostatnie ryby i będę zaczynał od nowa. Dlatego chciałem zobaczyć jak to wygląda - robić restart czy od razu wpuszczać młode.

Edytowane przez StaNorywy
Opublikowano

Oj no zależy jakie będę inne parametry. Ale zacznę od zera. Podłoże i tak będę musiał wymienić więc nie wiem czy czasem nie zalać na nowo i wtedy dodam bakteri ( bo czytałem że dużo ich jest w podłożu a je wymieniam)  zaleję nową wodą i poczekam na zamknięcie się cyklu azotowego...

Bo powiem, że akwa mam od roku ale na początku w ogóle nei miałem o niczym pojęcia - ryby , parametry, wystrój itd. 

Opublikowano

Podłoże możesz wymienić.

Filtracji nie ruszaj. 

Po zmianie podłoża dodaj bakterie Prodibio.Przez kilka dni badaj NO2. 

Jeśli będzie na niewykrywalnym poziomie to możesz wpuszczać obsadę. 

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Jeżeli wymieniasz piasek a zostawisz wkłady filtracyjne to daj dwie ampułki prodibio biodigest. Owszem...parametry się na moment rozjadą ale nie na tyle aby zabić ryby. Dodasz sody i podniesiesz p H.Jeżeli usuniesz podłoże i dasz nowe wkłady ( restart) wtedy musisz od początku zacząć cykl azotowy i nikt Ci nie zagwarantuje ,ze ryby , które zostawisz przetrwają.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
  • Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano
3 minuty temu, suricade napisał:

Nie ma czegoś takiego jak prawidłowe parametry dla "malawi". Najlepsza woda dla danych ryb akwariowych to taka , w której przyszły na świat i się wychowały. Ogólnie przyjmuje się, że woda ma być zasadowa o PH powyżej 7 a pozostałe parametry powinny być na poziomie bezpiecznym dla ryb.

👍

A teraz prośba do Was o pomoc przy NO3. Drugi raz robię test i znów wyszedł mi odcień poza skalą... 

Zdjęcie lekko przekłamuje w rzeczywistości jest tak mocno czerwono - pomarańczowego koloru. Co powiecie?

20190503_160559.jpg

Opublikowano

Na razie robiłem 10 l raz na tydzień. Teraz robię ustrojstwo do nalewania wody i będę robił większe.

Co do NO3 to sprawdziłem kranówkę i wyszło 1, więc testy raczej działają.