Skocz do zawartości

Szukam obsady do 240L

FishMan

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 1.05.2019 o 10:48, Kadango napisał:

To może i ja się wypowiem. Z perspektywy czasu uważam że w akwariach <300 l zdecydowanie najlepiej będzie wyglądał jeden gatunek. Sam miałem 250 l i upchnąłem tam 3 gatunki, nie byłem zadowolony. Ojciec ma 240stke i również 3 gatunki to zdecydowanie za dużo.

Jakbym robił jeszcze raz taki litraż to bym zrobił jednogatunkowo albo saulosi albo demasoni, z naciskiem na te drugie :)

Ale to tylko moje dywagacje.

Przyznam,że trochę mi chodzi po głowie jeden gatunek 😊 dzieciaki chcą koloru trochę , więc nie pomagasz 😊

W dniu 1.05.2019 o 12:28, egon44 napisał:

@FishMan może pójdziesz w taką obsadę jak -

Pseudotropheus johanni Gome(niebieskie samce,oraz żółto-pomarańczowe samice) + Idotropheus sprengerae(rdzawy jak rdzawy :) ).

W ten sposób będziesz miał dwa gatunki ,w trzech kolorach ;) 

Gość na you tubie ( gawędziasz czy coś takiego- mam nadzieję,że się nie obrazi jak przekręciłem jego nazwę) mnie trochę zafascynował tymi rdzawymi.

Co do gatunku z żółcią w kolorze to jestem sceptycznie nastawiony do nich, są prawie w każdym akwarium malawi <300L. Jak będę miał kiedyś większe szkiełko to na pewno jakieś wrzucę bo według  mojego gustu fajniej one wyglądają w większych akwariach.

Mam niezłą burze mózgu z tym googlowaniem gatunków. Myślałem,że niedługo dostanę tło (czekam ponad m-c) i będę pod ścianą co pewnie ułatwiłoby podjęcie decyzji ,a tu dostałem dziś video i potrzebne są poprawki co przedłuży cały proces startu, a muszę się przyznać już bym chciał oglądać ryby w akwarium.

Edytowane przez FishMan

3 godziny temu, FishMan napisał:

Co do gatunku z żółcią w kolorze to jestem sceptycznie nastawiony do nich, są prawie w każdym akwarium malawi <300L. Jak będę miał kiedyś większe szkiełko to na pewno jakieś wrzucę bo według  mojego gustu fajniej one wyglądają w większych akwariach.

Rozumiem.

W takim razie jeśli żółty kolor ryb do Ciebie nie przemawia,to do Idotropheus sprengerae możesz dołożyć np. Cynotilapia zebriodes Ndonga Deep :) 

Myślałem też o takim zestawieniu:

1. Labidochromis perlmutt

2. Iodotropheus Sprengerae

3. Cynotilapia zebroides Likoma Red Top lub Cynotilapia Zebroides Jalo Reef

Ale w sklepie w którym będę musiał zamówić ryby Labidochromis perlmutt są dostępne tylko "Males" do tego w cenie 47zł