Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie wiem gdzie zamieścić te pytanie : czy te małe pyszczaki musza tak kopać po przeniesieniu je na nowe akwarium rozkopały po 2 dniach wszystko masakra jakaś doły i nic wiecej 

• Haha 1
Opublikowano

mam wrażenie ze rysują mi tymi kamykami akwarium czy lepiej będzie jak dam sam piasek czy tylko mi się wydaje ze rysują

i takie małe pytanko jeszcze mam jakiej wielkości  musza być młode żeby je  dołączyć do dorosłej obsadya1.thumb.jpg.35c05ab7b484b57eb6ee1c204caa7453.jpg

Opublikowano

@30SowaMam prośbę....stosuj się do zasad pisowni tej podstawowej czyli zaczynaj zdania z dużej litery i kończ kropkami.

Kopiąc piasek raczej nie porysują Ci szkła. Ale niestety...mając piasek , żwir to siłą rzeczy szkło jest narażona na porysowanie choćby podczas jego czyszczenia. Co do maluchów to wszystko zależy jakie duże są dorosłe ryby.

Opublikowano
53 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Co do maluchów to wszystko zależy jakie duże są dorosłe ryby.

Możesz to doprecyzować? Sam jestem ciekaw. Tzn. wiadomo, że to zależy też od agresywności ryb i ich diety, ale czy można by przyjąc jakąś złotą zasadę, że np ryby 3x krótsze od największej, czy 2x krótsze, coś w tym stylu?

Opublikowano
1 godzinę temu, Falcowski napisał:

Możesz to doprecyzować? Sam jestem ciekaw. Tzn. wiadomo, że to zależy też od agresywności ryb i ich diety, ale czy można by przyjąc jakąś złotą zasadę, że np ryby 3x krótsze od największej, czy 2x krótsze, coś w tym stylu?

Złotą zasadą jest obserwowanie ryb, niektóre samice po wypuszczeniu narybku nie zjadają młodych. Jednak po około 10 dniach przestawia się coś w ich głowach i małe pływające przecinki stają się ich karmą. Sporo też zależy or rodzaju karmy, ryby karmione żywym pokarmem inaczej postrzegają mniejszych przybyszy a raczej traktują ich jako pokarm. Łatwiej jest wprowadzać nowych mniejszych lokatorów do ryb karmionych płatkami. Musisz jednak pamiętać że łączenie tych ryb ( szczególnie dorosłych) jest trudne a nieraz niewykonalne. Ustalają się hierarchie i taki uciążliwy dominant na ogół nie znajdzie miejsca nawet w innym zbiorniku. Dobrym sposobem jest dobieranie całej obsady od razu, gdy ryby mają 3-4 cm.
Ryby umieszczone w takim kotniku jak u 30sowa będzie łatwiej umieścić w zbiorniku ogólnym ( ryby się widzą, dorosłe są przyzwyczajone)
Na pewno sporo zależy od gatunku, a tego mamy tu sporo    pozdrawiam