Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W dzisiejszym poście zamierzam dokładnie opisać filtrację w moim zbiorniku. :D

Składa się ona z 

-filtra hw 302

- prefiltr na wlocie wody (gąbka założona na sitko od filtra )

-oraz wspomagacza przepływu Unipump 1500 

Cały filtr jest zasypany ceramiką , na samym spodzie umieściłem jedynie gąbkę o małej  gradacji , aby to co prefiltr założony na wlocie nie wyłapał , nie zapychało ceramiki. 

filtr wraz z pompą ma przepustowość  wg producentów 2400l ,jednak po moim teście z butelką pięciolitrową wyszło że sika 1240l/h. Jako założenie biologii w akwarium powinno wystarczyć, jednak w niedalekiej przyszłości zmieniam to rozwiązanie na filtr ok 60 litrowy zrobiony własnoręcznie , napędzany pompą co. 15507342116901672163888.thumb.jpg.e1ef6fcc9965b074112ac32f630d3757.jpg

Opublikowano (edytowane)

Fajnie, że coś tam kombinujesz. Czy ja dobrze rozumiem, że do działającego HW podpiąłeś jeszcze unipumpa? Generalnie takich rozwiązań się nie stosuje ponieważ jeżeli unipumpa dasz na zasysie to jest obawa, że filtr się rozszczelni. Dodatkowo przepływu również nie poprawisz ponieważ najsłabszym ogniwem będzie pompa wyciągająca czyli oryginalna z HW. A czy przypadkiem to nie jest 304 a nie 302? Właśnie wyższy model ma teoretyczną wydajność 2400l/h.

Jeżeli majsterkowanie sprawia Tobie radość to fajnie jednak po co aż 60 litrów? Wszystko zamierzasz wypełnić ceramiką? W przypadku umieszczenia gąbek w środku to jest bardzo duże ryzyko, że nieczyszczone miesiącami zaczną psuć parametry. W przypadku filtracji mechanicznej staramy się jak najszybciej i jak najczęściej usuwać zanieczyszczenia z systemu.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, M4L4WI_F4N napisał:

Dodatkowo przepływu również nie poprawisz ponieważ najsłabszym ogniwem będzie pompa wyciągająca czyli oryginalna z HW.

Uwierz mi przepływ jest dużo większy  bo zamaist 560l/h posiadam 1240 :D 

Generalnie takich rozwiązań się nie stosuje ponieważ jeżeli unipumpa dasz na zasysie to jest obawa, że filtr się rozszczelni

Jakoś zbytnio o to się nie boję. we wcześniejszym akwarium funkcjonowało to około 2 lat i nie zauważyłem jakichkolwiek problemów.

jednak po co aż 60 litrów?

Z tymi 60 litrami to przesadziłem. docelowo zamierzam mieć około 40 l wypełnionych keramzytem.

W przypadku filtracji mechanicznej staramy się jak najszybciej i jak najczęściej usuwać zanieczyszczenia z systemu.

Z tego też powodu przed głównym filtrem zastosuję prefiltr. :D 

Edytowane przez fudzi
Opublikowano
1 minutę temu, fudzi napisał:

Uwierz mi przepływ jest dużo większy  bo zamaist 560l/h posiadam 1240 :D

Po prostu po pierwszym poście wywnioskowałem, że zamiast deklarowanych 2400 filtr ma 1200 i nie widziałem, że te pomiary są przy włączonych 2 pompach.

Buduj, działaj, testuj i opisuj. Przyda się dla potomnych.

Opublikowano
1 minutę temu, M4L4WI_F4N napisał:

Buduj, działaj, testuj i opisuj. Przyda się dla potomnych.

Zawsze wolę majsterkować, niż kupić gotowca , więc jeszcze sporo takich projektów będzie :D 

Opublikowano

A ja za to w drugą stronę. Wolę kupić gotowca aby mieć chociaż cień nadziei, że będzie działać niż wydać kasę, kombinować a na końcu dojść do wniosku, że jednak muszę iść do sklepu. Czasami czas (a mając rodzinę trzeba nim bardzo skrupulatnie gospodarować) i pieniądze na majsterkowanie nie idą w parze z efektem finalnym. Markowy sprzęt w razie czego wystawię na olxa i ktoś zakupi. Na diy trzeba znaleźć drugiego takiego zapaleńca lub schować wynalazek na strych.

Jest jeszcze druga kwestia. Nie warto wywarzać otwartych drzwi lub ponownie budować koła. Niestety czasami bywa tak, że już przed nami ktoś coś takiego samego robił i to się nie udało.

Oczywiście nie zniechęcam tylko zwracam uwagę. Ale tak jak pisałem. Jeżeli czerpiesz radość z diy to droga wolna. 😉

Opublikowano
1 minutę temu, M4L4WI_F4N napisał:

A ja za to w drugą stronę. Wolę kupić gotowca aby mieć chociaż cień nadziei, że będzie działać niż wydać kasę, kombinować a na końcu dojść do wniosku, że jednak muszę iść do sklepu. Czasami czas (a mając rodzinę trzeba nim bardzo skrupulatnie gospodarować) i pieniądze na majsterkowanie nie idą w parze z efektem finalnym. Markowy sprzęt w razie czego wystawię na olxa i ktoś zakupi. Na diy trzeba znaleźć drugiego takiego zapaleńca lub schować wynalazek na strych.

Jest jeszcze druga kwestia. Nie warto wywarzać otwartych drzwi lub ponownie budować koła. Niestety czasami bywa tak, że już przed nami ktoś coś takiego samego robił i to się nie udało.

Oczywiście nie zniechęcam tylko zwracam uwagę. Ale tak jak pisałem. Jeżeli czerpiesz radość z diy to droga wolna. 😉

To fakt. Nie wszystkie moje projekty były udane. Pamiętam jak robiłem filtr niskociśnieniowy do oczka wodnego. Bawiłem się z kalfasami i innymi dziadostwami a efekt był mizerny . Jednak wg mnie warto zaryzykować. Kwota jaką zamierzam na filtr przeznaczyć to około 300/350 zł. Za taką cenę markowego filtra kubłowego nie kupisz , a na dodatek nie o takiej pojemności jaki chcę zrobić .Według mnie gra warta zachodu :D

Opublikowano
To fakt. Nie wszystkie moje projekty były udane. Pamiętam jak robiłem filtr niskociśnieniowy do oczka wodnego. Bawiłem się z kalfasami i innymi dziadostwami a efekt był mizerny . Jednak wg mnie warto zaryzykować. Kwota jaką zamierzam na filtr przeznaczyć to około 300/350 zł. Za taką cenę markowego filtra kubłowego nie kupisz , a na dodatek nie o takiej pojemności jaki chcę zrobić .Według mnie gra warta zachodu
Większość z tej kwoty wydasz na pompę jeśli chcesz uzyskać w miarę dobrą wydajność, powiedzmy Ibo beta 25/60, to z tych tańszych, bo o Grundfosie przy takim budżecie możesz tylko pomarzyć. A gdzie jeszcze rury, kształtki, zawory etc...?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Bartek_De napisał:

Większość z tej kwoty wydasz na pompę jeśli chcesz uzyskać w miarę dobrą wydajność, powiedzmy Ibo beta 25/60, to z tych tańszych, bo o Grundfosie przy takim budżecie możesz tylko pomarzyć. A gdzie jeszcze rury, kształtki, zawory etc...?

Rury zawory posiadam.

Pompa jaką sobie upatrzyłem kosztuje około 200 zł .Fakt zużywa 2 razy więcej prądu ale jest tańsza i jeżeli otrzymam dopływ gotówki to zakupie jakąś lepszą.wszystko będę opisywał w przyszłości :)

Edytowane przez fudzi