Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Red tine Bits rano z wieloskładnikowym i wieczorem z spiruliną.W każdą niedzielę post całkowity.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, inmar napisał:

Red tine Bits rano z wieloskładnikowym i wieczorem z spiruliną.W każdą niedzielę post całkowity.

I tak codziennie podajesz Red tine Bits?

Jeśli tak to sugerowałbym tylko podawać go max 2 razy w tygodniu zawsze rano,a reszta tylko pokarm roślinny...

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Witaj!

Jak dla mnie to w tym zbiorniku nie ma cyrkulacji wody. Przy takiej stercie kamieni musisz trochę zwiększyć moc. Woda jest mętna i nie widać w ogóle ruchu, ale to tylko moje odczucie. 

Drugi, bardzo ważny czynnik to przekarmianie, ale koledzy tutaj już wszystko powiedzieli. 

• Lubię to 1
Opublikowano

Z przekarmianiem na pewno się zgadzam,tak czułem,że za dużo podaję,ale wodę mi miesza pompa cyrkulacyjna  Tunze z przepływem 15000 l/h i jak ją dam na pełną moc to piasek jest po drugiej stronie.Tu jest jednak problem,że woda cyrkulując pewnie omija wlot kaseciaka.Na razie zmianę karmienie i się zobaczy.

Opublikowano
6 godzin temu, inmar napisał:

Z przekarmianiem na pewno się zgadzam,tak czułem,że za dużo podaję,ale wodę mi miesza pompa cyrkulacyjna  Tunze z przepływem 15000 l/h i jak ją dam na pełną moc to piasek jest po drugiej stronie.Tu jest jednak problem,że woda cyrkulując pewnie omija wlot kaseciaka.Na razie zmianę karmienie i się zobaczy.

Cyrkulator masz rzeczywiście mocny, a przypomnij jeszcze proszę jaką masz pompę. Masz podobnej wielkości zbiornik co ja i @iquitos68, tylko my mamy 200x70x60. U mnie jest kupa gruzu na dnie i takich problemów nie mam. W trójkę na pewno coś wymyślimy, ale zobacz wpierw co będzie się dziać po zmniejszeniu karmy. 

Opublikowano

W moim zbiorniku po przeciwnej stronie jak kaseciak, mam usypane drobne kamienie na dnie. Dzięki temu strumień wody z kaseciaka nie wymywa mi piachu w tym miejscu. Silny prąd wody wymywa wszystkie brudy po lewej stronie akwarium. Im bliżej kaseciaka tym prąd wody mniejszy. A przy samym kaseciaku jest minimalny.

Opublikowano

Moja pompa obiegowa to Jebao DCT-4000.Po lewej stronie mam najwięcej kamieni,które zasłaniają wlot kaseciaka więc u mnie pewnie też ta, jest słabszy prąd wody.W zależności od ustawienia wylotu z pompy obiegowej tworzy mi się wir na środku akwarium,gdzie zbiera się cała kupa kup :biggrin:.Teraz zmieniłem położenie wylotu bo mam możliwość kręcenia całym wylotem w różnych kierunkach i zanurzyłem wylot na całą głębokość i strumień skierowałem pod kątem w przednią szybę,się zobaczy co to zmieni.

Opublikowano

Po niecałym tygodniu jest poprawa,na razie karmę tylko raz dziennie płatkami,w niewielkiej ilości i woda dużo klarowniejsza.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Powiem,że jest dużo lepiej a nawet idealnie.Po zmniejszeniu ilości pokarmu i założonej waty na pompie cyrkulacyjnej już nie pływają śmieci.Znalazłem jeszcze nieszczelność w kaseciaku,gąbka mi się skurczyła i mam prześwit,a więc część wody nie przepływa przez gąbkę.Henryk podpowiedział,że mogłem ją płukać w za gorącej wodzie.Jeśli znajdę pcv to zrobię doklejkę w kaseciaku a może da się bezpiecznie  dokleić do gąbki dodatkowy pasek ?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/ZExyf7N2oZc" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Edytowane przez inmar
  • Lubię to 2