Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, inmar napisał:

Ja się zastanawiam,czy nie zamienić kaseciaka na kubełek Hagena Fluval FX6.

Myśle, że każdy szanujący się akwarysta w XXI wieku powinien mieć coś uniwersalnego typu aquael turbo na wypadek awarii wszelakich, który posłuży jako napowietrzacz lub obiegówka w sytuacjach kryzysowych - zanim rozważysz inwestycję taką jak FX lub narurowiec w tych samych pieniądzach upewnij się, że tu na pewno tkwi przyczyna za ~100 PLN, a o wyłączeniu światła na 2 dni w ramach najprostszego i najtańszego testu nie wspominając.

Opublikowano
3 godziny temu, troad napisał:

Myślę że nie, po ponad półtorej roku już raczej nie. 

Mój filtr mechaniczny też ciągnie "lewą" wodę i jeśli już to stawiam na to. Wydawało mi się że to nie powinno mieć znaczeni, ale piszecie że może i tak.
Jak mi się będzie chciało latem to zmienię mechaniczną filtrację. Myślałem o tym już wcześniej.
Również przepraszam autora wątku za mały OT.

@inmarjeśli jakaś lewa woda w kaseciaku może mieć wpływ, to wymiana na kubełek pomoże.
Choć kto wie, bo jak tak zaglądnąć do początku Twojego wątku to miałeś momenty że było super klar a kaseciak jest cały czas.
Może u ciebie nie chodzi o zmętnienie mechaniczne tylko jedno z tych biologicznych o których wspomina @Xime.
Hmm.. trudny temat ;)

Kiedyś kaseciak mógł być wydajny bo ryby były mniejsze,ale porosły i tu też dopatruję się przyczyny.Wczoraj odłączyłem Purolite z Rową i zaraz założę mikrofibrę na pompę cyrkulacyjną.

• Lubię to 1
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Super post #99. Może póki artykuł nie wyjdzie, to faktycznie go podpiąć lub wyizolować?

Edit: tak, już jest wyizolowany, zauważyłem :D

Edytowane przez Falcowski