Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Hey 

Może macie jakieś sugestie co do budowy oświetnienia w oparciu o sterownik V4 .

Mam teraz 6 x Cree XML2 jako podstawowe światło i 4 niebieskie xpe  ( których nie musze użyć ) . Ile i jakie moduły RGB dokupić  na baniak 200CM .  

Może jakieś sugestie 😉

Edytowane przez Damian780425
Opublikowano

Odpowiedzi nie było a ja już z pomocą Henryka Deco poczyniłem kroki.

12x  DIODA 3W WHITE FULL SPECTRUM 400-780nm , 

20x MODUŁ LED SAMSUNG SMD 5252 IP68 0,72W RGB

4x Cree Royal Blue

Całość na 5 Kanałów ze sterowanika Romka V4  6 kanał na ogrzewanie. Co z tego wyjdzie zobaczymy.

Opublikowano

Możesz mieć przymało lumenów. I światła dziennego i RGB. Oczywiście to zależy czy akwarium jest przy nasłonecznionym oknie, czy lubimy mieć jasno, czy lubimy mieć glony. Końcowy efekt akwarium to też rzecz mocno subiektywna szczególnie jeśli chodzi o światło. 

Proponuję po pierwsze zamontować oświetlenie na dwóch oddzielnych belkach tak aby doświetlić tło i przód akwarium. A po drugie przewidzieć miejsce na dołożenie diód jeśli jednak okaże się że będzie przymało.

Opublikowano
2 minuty temu, iquitos68 napisał:

Możesz mieć przymało lumenów. I światła dziennego i RGB. Oczywiście to zależy czy akwarium jest przy nasłonecznionym oknie, czy lubimy mieć jasno, czy lubimy mieć glony. Końcowy efekt akwarium to też rzecz mocno subiektywna szczególnie jeśli chodzi o światło. 

Proponuję po pierwsze zamontować oświetlenie na dwóch oddzielnych belkach tak aby doświetlić tło i przód akwarium. A po drugie przewidzieć miejsce na dołożenie diód jeśli jednak okaże się że będzie przymało.

Miejsca mam dużo nie będzie problemu aby dołożyć , Te 6 Cree Xml2 zostawiam na belce gdy bedzię potrzeba to je dowale a to już będzie sporo światła. Same te 6 xCree robią poważną rozpierduchę 😉  Będą w rezerwie. Temat założyłem głównie w celu pomocy przy podłączeniu w całość tego wszystkiego.