Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w te wakacje planuje wymienić moje akwarium 112l. roślinne  na 240l.(120-40-50 cm)  malawi.

Mam kilka pytań:

1)Jakie rodzaje kamieni polecacie,że by były łatwo dostępne i w cenie poniżej 10 zł za kg

2)Gdzie najlepiej kupić kamienie?

3)Ile kupić kg kamieni ,a ile  piasku?

4)Pytanie co do obsady

10 Chindongo Flavus (do redukcji po redukcji 1-4) albo Chindongo Socolofi Tumbi Point

10 Cynotilapia Zebroides Jalo Reef(do redukcji po redukcji 1-4) albo Cynotilapia Zebroides Cobue

Jak by się dało 3 gatunek  to w tym samym układzie  Labidochromis Caeruleus albo Labidochromis Perlmutt

Opublikowano (edytowane)

Witam na naszym forum  i mam nadzieje , że znajdziesz tutaj to czego szukasz:) Krótko ustosunkuję się do Twoich pytań:

11 minut temu, cichy/akwarysta napisał:

Jakie rodzaje kamieni polecacie,że by były łatwo dostępne i w cenie poniżej 10 zł za kg

Osobiście polecam serpentynit lub zwykłe otoczaki. Zajrzyj do naszej galerii i tam szukaj inspiracji. Serpentynit znajdziesz w składach kamieni ogrodowych . Ceny różne. Ale nie po 10 zł za kg:) U mnie jest kopalnia tych kamieni i ceny bardzo niskie. Otoczaki możesz poszukać na polach czyli darmo.

Gdzie najlepiej kupić kamienie?

Tak jak pisałem wyżej.

Ile kupić kg kamieni ,a ile  piasku?

Jeżeli chodzi o kamienie to kupując np. w składzie kamieni ogrodowych  narysuj sobie na ziemi dno akwa czyli 120x40 i na tym prowizorycznie układaj . Będziesz miał pogląd jak zapełnić dno plus jakiś zapas. Trudno ocenić to w kg.  I to jest zaleta kupowania w takim składzie. Piasku wystarczy Ci 25-30 kg.

Pytanie co do obsady

To już pytanie , które musisz zadać w dziale OBSADY.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca