Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Dawno nie pisałem, ale chciałem podzielić się swoim doświadczeniem bo każdemu zdarzyć się coś takiego też może.

Filtracja narurowa w moim akwarium 220 litrów (200 wody) funkcjonuje już od 5 czy 6 lat z dobrym powodzeniem. Przez ten okres eksperymentowałem jedynie z różnymi rodzajami wkładów filtracyjnych, ale nie o tym chciałem napisać.

W dniu wczorajszym, rano kiedy zajrzałem do akwarium wszystko niby funkcjonowało dobrze. Po powrocie z pracy około 14:30, ku mojemu zaskoczeniu zastałem mętną wodę a w zasadzie białą, łącznie z szybami, kamieniami i pompą cyrkulacyjną.

Zajrzałem do szafki i stwierdziłem, że pompa obiegowa przestała pracować, co zatrzymało całą filtrację wody.

Pierwszą rzeczą którą zrobiłem to podmieniłem kilka wiader wody, a następnie zabrałem się za demontaż instalacji tak by wyjąć pompę.

Po rozebraniu pompy okazało się, że wirnik się nie obraca a komora wirnika jest tak zakamieniona, że sam obrót wirnika musiał być utrudniony nie mówiąc o właściwym przepływie wody.

Zablokowanie wału pompy nastąpiło prawdopodobnie po oderwaniu się kamienia w przestrzeni ułożyskowania wału.

Odkamienienie roztworem kwasku cytrynowego trwało kilka godzin, ale udało się całkowicie go rozpuścić tak by wirnik obracał się bez problemu.

Korpus wirnika również namoczyłem w kwasku i po półgodzinie skułem go śrubokrętem w całości, tak by całkowicie pozbyć się go. Przy okazji oczyściłem kolanka stalowe z kamienia, które również były mocno zakamienione. Dalsza część mosiężnych przyłączy wraz z zaworem nie miała żadnych oznak kamienia.

Po ponownym złożeniu instalacji i uruchomieniu pompy woda zaczęła cyrkulować.

Pytanie jakie sobie zadawałem to, czy bakterie w filtrze fluidyzacyjnym z piachem i w filtrze z kruszonym koralem będą jeszcze żywe.

Prace przy akwarium skończyłem około 21 i pozostało mi tylko czekać do rana by sprawdzić czy filtracja działa.

Rano ku mojemu zadowoleniu woda była już przejrzysta jedynie zostanie mi teraz oczyścić kamienie z białego nalotu.

Co do parametrów wody to nie stwierdziłem wzrostu azotanów i azotynów po awarii. Jedynie czego nie sprawdziłem to stężenia fosforanów. PH wody była i jest 8,1ppm

Moja kranówka ma 7,2 do 7,4ppm

Wniosek: czyszczenie i odkamienianie instalacji należy wykonywać częściej niż raz na 5 lat. Teraz będę wykonywał przegląd instalacji raz na rok, przez co uniknę takich niespodzianek.

Pozdrawiam

Mirek

• Lubię to 3
  • Dziękuję 3