Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Masz i tak zły zakres..powinien być 7.4 - 9.0.

Będzie podobny wynik bo test z zakresu 7.4-9.0 ma przedział pomiaru co 0.2 tak jak test kolegi z przedziału 6.0-8.0.

Test z zakresu skali 4.5-9.0 ma przedział co 0.5 więc jest mniej dokładny.

2 minuty temu, Konrad S napisał:

Czyli co dobra woda czy nie

Wodę masz ok. Minimum pH dla pyszczaków to 7.4.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Poniżej 7 to odczyn kwaśny.

Tak jak Egon napisał jak ph. jest powyżej 7 z hakiem to jest ok. Oczywiście najlepiej koło 8. Ale nie musi być aż tyle

Edytowane przez jaras
Opublikowano
7 minut temu, Konrad S napisał:

Czyli co dobra woda czy nie

Wynik , który pokazujesz wskazuje , że tak. Ale pytanie na ile jest przekłamany - tego nie wiem.

5 minut temu, egon44 napisał:

ędzie podobny wynik bo test z zakresu 7.4-9.0 ma przedział pomiaru co 0.2 tak jak test kolegi z przedziału 6.0-8.0. 

Test z zakresu skali 4.5-9.0 ma przedział co 0.5 więc jest mniej dokładny.

Ja rozumiem..ale po co takie kombinacje ? Polecamy przedział do Malawi 7.4 - 9.0 a kolega kupuje całkiem inny i teraz wszyscy angażują się w określenie czy wynik dobry czy zły. No chyba ,że taki po prostu ma  i chce go wykorzystać .

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Ja rozumiem..ale po co takie kombinacje ? Polecamy przedział do Malawi 7.4 - 9.0 a kolega kupuje całkiem inny i teraz wszyscy angażują się w określenie czy wynik dobry czy zły. No chyba ,że taki po prostu ma  i chce go wykorzystać .

Andrzeju posiadam te same testy Zooleka co kolega,oraz dodatkowo test z przedziału 7.4-9.0,i powiem że najdokładniejszy test jest z przedziału  6.0-8.0,bo testu Zooleka na pH z zakresu skali 7.4-9.0 nie da się normalnie odczytać,z tego powodu że kolor odczynnika nie można dopasować z kolorem na skali barwnej.

Używam tego testu( 6.0-8.0) już kilka dobrych lat i nigdy nie miałem problemu z odczytem pH,tak jak to ma się z testem z przedziału  7.4-9.0.

• Lubię to 1