Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Paweł Q napisał:

Czy ktoś posiada jeszcze jakieś informacje o tym filarze, na dniach chce go kupić ☺️ jestem w kropce.

Widząc co się o tym filtrze pisze i nagrywa, to ja bym na Twoim miejscu się mocno wstrzymał albo wybrał inny, bardziej sprawdzony produkt póki co :)

Opublikowano
2 minuty temu, Paweł Q napisał:

To może lepiej poczekam . Myślę też o eheim 2271 albo 2273 zastanawiam się czy ten drugi nie bedzie zbyt duży na akwarium 120l 

Jako jedyny filtr czy jako biologiczny ?

Opublikowano

W malawi pojęcie nadfiltracji nie ma racji bytu. O ile w roślinnym możesz mówić o pralce i takie tam rzeczy o tyle w tym biotopie im mocniej się woda kręci tym czystsze podłoże i wszelkie zakamarki. Pomyśl nawet o 2275. Prefiltry narurowe jakoś specjalnie przepływu nie ograniczają jednak jak sznurek się zabrudzi to po 2-3 dniach filtr będzie zdecydowanie słabiej pracował. A może by tak oddzielić mechanikę od biologii? Nie wiem jaką wyznajesz zasadę w przypadku ceramiki? Niektórzy pakują jej na styk czyli tyle ile podaje producent Seachem (250ml na każde 200 litrów wody). Należy pamiętać, że Matrix ma 700m2 a taki Aquael Bioceramax 1600 czyli wychodzi na to, że możesz Bioceramaxa użyć tylko 125ml na każde 200 litrów wody. Ja tam do końca w te wyliczenia nie wierzę więc u mnie na 200 litrów mam mieszaną ceramikę w ilości coś koło 1.5 litra. Pamiętaj, że ceramika to też filtracja. Jeżeli dasz nawet 1 litr to nie ma sensu stosować kubłów, które mają powiedzmy 5-6 litrów. W szafce pod baniakiem masz ciężki mebel, którego w 100% nie wykorzystujesz. Obecnie u siebie mam ceramikę wrzuconą do HW-603 z watą przed i po ceramice, jednym modułem prefiltra Eheima z watą JBLa w środku plus pompą od multikani i też się jakoś woda kręci. Będę to niedługo zmieniał jednak nie zamierzam stosować jakiś dużych kubłów. Pomyśl nad swoją filtracją pod kątem mojej powyższej wypowiedzi.

Opublikowano
8 godzin temu, Paweł Q napisał:

Mam teraz mętlik w głowie , ale pomysle☺ a czy ten filtry 2271,2273,2275 są głośne czy raczej ciche ?

Ja przy litrazu 337L 150/45/50 posiadam unimax 700 plus 2 prefiltry na zasysach i wewnątrz turbo 2000 pracujący 10 godzin na dobę. Parametry wody w normie. Czyszcze prefiltry co 2/3 tygodnie .

FB_IMG_1536501632027.jpg

Opublikowano
W dniu 6.10.2018 o 00:30, Paweł Q napisał:

Mam teraz mętlik w głowie , ale pomysle☺ a czy ten filtry 2271,2273,2275 są głośne czy raczej ciche ?

Mam 2275 i mogę Ci go śmiało polecić.