Skocz do zawartości

Jaki pokarm zamiast mrożonek ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Zakupiłem 2 razy mrożonki dla moich rybek (3-6 cm) jednakże jakoś nie mam do nich zaufania. Jedna paczka po otwarciu uwolniła strasznie dziwny zapach co prawdopodobnie świadczy o złym przetrzymywaniu. W związku z powyższym może macie jakieś propozycje jakim pokarmem mógłbym je zastąpić ?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Wyrzuć natychmiast. Napisz jakie masz ryby bo nikt Ci w ciemno nie doradzi.

Tak też zrobiłem, poszło do kosza.

Obsada:

- Cynotilapia Zebroides Likoma  
- Cynotilapia sp. “lion” Lions Cove 
- Chindongo Saulosi 

Edytowane przez Bastian
Opublikowano

Właśnie z tego powodu odradzam wszystkim mrożonki...

Kiedyś przez nie pozbyłem się prawie całej obsady...

Dobrą alternatywą jest np. https://allegro.pl/new-life-spectrum-theraa-small-formula-120g-i5297438105.html lub https://allegro.pl/naturefood-premium-cichlid-s-45g-tanganika-malawi-i5188615022.html

Używam tego pierwszego,i z mojej strony polecam...

Opublikowano (edytowane)

Ja bym podawał NLS  osobno a do tego drugiego co Ci podał @egon44 dokupiłbym spirulinę Tropicala i wymieszał ale bym wsypał 1/2 pudełka . Ja mam kilka rodzajów pokarmów , ryby też z różnymi preferencjami żywnościowymi i zawsze tak mieszam. Jeden podawaj rano drugi wieczorem.

Edytowane przez AndrzejGłuszyca
Opublikowano
3 godziny temu, egon44 napisał:

Właśnie z tego powodu odradzam wszystkim mrożonki...

Kiedyś przez nie pozbyłem się prawie całej obsady...

Dobrą alternatywą jest np. https://allegro.pl/new-life-spectrum-theraa-small-formula-120g-i5297438105.html lub https://allegro.pl/naturefood-premium-cichlid-s-45g-tanganika-malawi-i5188615022.html

Używam tego pierwszego,i z mojej strony polecam...

3 godziny temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Ja bym podawał NLS  osobno a do tego drugiego co Ci podał @egon44 dokupiłbym spirulinę Tropicala i wymieszał ale bym wsypał 1/2 pudełka . Ja mam kilka rodzajów pokarmów , ryby też z różnymi preferencjami żywnościowymi i zawsze tak mieszam. Jeden podawaj rano drugi wieczorem.

Tak też zrobię :) dziękuje.

Posiadam jeszcze takie pokarmy, można je podawać jako urozmaicenie ?

IMG_4393.JPG

Opublikowano

Zostawiłbym te spirulinę 36%. Tropical Krill bym jednak odłożył . Jak dasz te dwa wskazane pokarmy przez Andrzeja i wymieszasz jak mówiłem to ryby majaą wyżerkę super. Pamiętaj ,że masz ryby o różnych preferencjach żywnościowych. Tę resztę którą pokazujesz to bym nie podawał bo w przewadze jest dla roślinożerców. NLS jest świetnie zbilansowany i dla tych ryb co masz jest bardzo OK. Ja Ci bym polecił dwa razy w tygodniu podać mrożony wodzień. Ale to kwestia tego czy jesteś w stanie kupić pewny pokarm tego typu. Gdybyś jednak kupił jeszcze jakiś dodatkowy  dla wszystkożerców to też dodaj spiruliny. Ale to co podaliśmy wcześniej w zupełności wystarczy.

Opublikowano
22 minuty temu, AndrzejGłuszyca napisał:

Zostawiłbym te spirulinę 36%. Tropical Krill bym jednak odłożył . Jak dasz te dwa wskazane pokarmy przez Andrzeja i wymieszasz jak mówiłem to ryby majaą wyżerkę super. Pamiętaj ,że masz ryby o różnych preferencjach żywnościowych. Tę resztę którą pokazujesz to bym nie podawał bo w przewadze jest dla roślinożerców. NLS jest świetnie zbilansowany i dla tych ryb co masz jest bardzo OK. Ja Ci bym polecił dwa razy w tygodniu podać mrożony wodzień. Ale to kwestia tego czy jesteś w stanie kupić pewny pokarm tego typu. Gdybyś jednak kupił jeszcze jakiś dodatkowy  dla wszystkożerców to też dodaj spiruliny. Ale to co podaliśmy wcześniej w zupełności wystarczy.

Zamówione :) Bardzo dziękuje za pomoc. Jeśli chodzi o mrożony wodzień to też słyszałem że warto podawać ale niestety nie mam żadnego wiarygodnego sklepu w pobliżu ?

• Lubię to 1
Opublikowano
1 minutę temu, Bastian napisał:

Jeśli chodzi o mrożony wodzień to też słyszałem że warto podawać ale niestety nie mam żadnego wiarygodnego sklepu w pobliżu ?

Jeżeli chcesz sprawdzić jego jakość to musisz spojrzeć na kostki w blistrze ale od strony przeźroczystej. Jeżeli zobaczysz na jakiejś kostce ,że różni się barwą  ( jest ciemniejsza) od innych to nie bierz. Albo (ale tego już nie stwierdzisz dopiero po otwarciu) jeżeli po zerwaniu folii aluminiowej masz wgłębienia to oznaka ,że też były rozmrożone . To takie wskazówki na wszelki wypadek.

• Lubię to 1