Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 godzin temu, amac1975 napisał:

Astatotilapia Calliptera - czytałem, że występuje nie tylko w jeziorze ale też w rzekach wokół niego.
Być może to powód, że nie wygląda jak typowa mbuna a bardziej (przynajmniej mi) przypomina Haplochromisy z jeziora Wiktorii.
Ciekawy jestem jak w realu pokazuje swoje ubarwienie.
Możesz zdradzić gdzie ta ryba jest dostępna?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Tak, to prawda całkowicie nie przypomina mbuny co czyni go ciekawym urozmaiceniem obsady :) Ubarwienie i wygląd zaś przypomina non-mbune :D a stawiam że jak podrośnie naprawdę będzie cieszył oko. 

Naprawdę bardzo polecam 👍

Rybę zakupiłem od Kamil Cybulski z FB

• Lubię to 2
Opublikowano
11 godzin temu, Bastian napisał:

Tak, to prawda całkowicie nie przypomina mbuny co czyni go ciekawym urozmaiceniem obsady :) Ubarwienie i wygląd zaś przypomina non-mbune :D a stawiam że jak podrośnie naprawdę będzie cieszył oko. 

Naprawdę bardzo polecam 👍

Rybę zakupiłem od Kamil Cybulski z FB

Piękny rybon, pozostaniesz wyłącznie przy samcu?

Opublikowano
W dniu 22.04.2021 o 10:16, _BM_ napisał:

Piękny rybon, pozostaniesz wyłącznie przy samcu?

Niestety dostępny był tylko jeden samiec więc na tą chwilę musi zostać jak jest. Druga rzecz, że u mnie obsada się zmienia jak w kalejdoskopie więc nic nie planuje.

Opublikowano (edytowane)

Kilka dni temu podłączyłem sobie nowy gadżet do mierzenia temp. w zbiorniku i po za nim tj. AQUAEL THERMOMETER LINK. Sama instalacja przebiegła bez problemów, obsługa łatwa i przyjemna. Powiadomienia przychodzą na bieżąco. Na chwile obecną jestem zadowolony.

aquael-thermometer-link-termometr-wifi.jpg.c5bf9141c6484b64df712552cc4a411f.jpgIMG_6108.thumb.PNG.52a6194ebb1930397cabd908cea53c12.PNGIMG_6109.thumb.PNG.c24636a4314da15f649c14d46df60a0b.PNGIMG_6110.thumb.PNG.7cd76b43d1db1fb6dbb7a08fba652759.PNGIMG_6111.thumb.PNG.7ebc0a74ba254f3f5caba270b2953b9e.PNGIMG_6112.thumb.PNG.ce97b05fdef1b82779e246d324fd3341.PNGIMG_6113.thumb.jpg.0e7495ccae48ce5d0750e0103938fc3b.jpgIMG_6114.thumb.PNG.174f2dd3b2662446db517875c0666326.PNGIMG_6115.thumb.PNG.a5ba72bf9129bf9094813fad7f2f5193.PNG

Edytowane przez Bastian
  • Lubię to 5
  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Metriaclima fainzilberi Kirondo, Nkanda, Lundo, Maison Reef, zebra chisumulu. Nie wiem czy coś przeoczyłem... 

Cztery stricte terytorialne Metriaclimy wagi ciężkiej i piąta, niewiele mniejsza zebra. Dodatkowo połączenie saulosi i msobo, a na koniec mała, również stricte terytorialna Cynotilapia cobue. Młode ryby na razie, poza tymi ostatnimi i nie chcę wróżyć z fusów, ale przyznam, że nigdy nie przyszło by mi do głowy coś takiego w zbiorniku 150cm😅. Może jedna z tych fainzilberi i do tego coś małego i cwanego w większym stadzie jak demasoni, johannii, interruptus, lub cyaneorhabdos, czyli ryby z zupełnie innej bajki. 

Ciekaw jestem rozwoju sytuacji. Pozdrawiam🖐️

Opublikowano
31 minut temu, przemo-h napisał:

Metriaclima fainzilberi Kirondo, Nkanda, Lundo, Maison Reef, zebra chisumulu. Nie wiem czy coś przeoczyłem... 

Cztery stricte terytorialne Metriaclimy wagi ciężkiej i piąta, niewiele mniejsza zebra. Dodatkowo połączenie saulosi i msobo, a na koniec mała, również stricte terytorialna Cynotilapia cobue. Młode ryby na razie, poza tymi ostatnimi i nie chcę wróżyć z fusów, ale przyznam, że nigdy nie przyszło by mi do głowy coś takiego w zbiorniku 150cm😅. Może jedna z tych fainzilberi i do tego coś małego i cwanego w większym stadzie jak demasoni, johannii, interruptus, lub cyaneorhabdos, czyli ryby z zupełnie innej bajki. 

Ciekaw jestem rozwoju sytuacji. Pozdrawiam🖐️

Jak miło że piszesz :D pozwolę sobie zadzwonić za jakiś czas w sprawie hydroponiki . U mnie w zbiorniku obsada zmienia się jak w kalejdoskopie :) Nawet nie piszę co i jak ponieważ trochę odbiega od stereotypu.  Z tego co wymieniłeś  został tylko samiec  Nakandy MC. Docelowo ten zbiornik zostanie a dojdzie 250x60x70 +- jak warunki pozwolą. 

• Lubię to 1
Opublikowano
26 minut temu, Bastian napisał:

Jak miło że piszesz :D pozwolę sobie zadzwonić za jakiś czas w sprawie hydroponiki .

Chętnie pomogę, na ile jestem w stanie i zamienię kilka słów z miłośnikiem. Trzymam kciuki za projekt👍

Opublikowano
17 godzin temu, Bastian napisał:

U mnie w zbiorniku obsada zmienia się jak w kalejdoskopie :) 

Trochę gęsiej skórki dostałem, potrafisz sprecyzować swoje zdanie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Podpytałem AI Gemini o konstrukcję sumpa z zasysem wody z dna zbiornika. Uzyskany opis w zasadzie pokrywa się z tym, co napisał Bartek (zasada "komina w kominie"). Problem w tym, że pozostawienie szczeliny między dodatkową, drugą ścianą komina a podłożem, przy intensywnie kopiących  rybach Malawi, raczej się nie sprawdzi bo może ona zostać bardzo szybko zasypana piaskiem   Do tego AI wskazał na inne ważne apsekty techniczne: Opisana wcześniej modyfikacja konstrukcji komina w Malawi nie zda zatem egzaminu i pozostaje regularne odmulanie. Ale właśnie odnośnie odmulania i podmian wody, jeszcze jedna sprawa mnie zastanawia. Rozumiem, że na ten czas wyłączamy pompę sumpa, a po wszystkim wlewamy do akwarium świeżą wodę do chwili, aż zacznie się ona przelewać do komina i rurą spływu do samego sumpa - czy tak?  Biorąc pod uwagę te wszystkie niuanse, zaczynam brać jeszcze pod uwagę filtr kasetowy, bardzo ostatnio chwalony przez wielu. Z  tego co czytam, potrafi również dobrze jak sump  klarować wodę, skuteczniej zasysać odchody i cały detrytus z dnia, do tego jest jeszcze bezpieczniejszy (0% ryzyka rozszczelnienia czy zalania). Jeśli chodzi o estetykę, to zabiera miejsce w środku zbiornika, no ale podobnie jak komin sumpa (choć ten jest zwykle trochę mniejszy).  Sump na pewno daje dużo większe możliwości jeśli chodzi o filtrację biolgiczną no i jest łatwiejszy w serwisie (nie trzeba wkłaać łap do akwarium). Biorąc jednak pod uwagę, że kaseciak to dużo tanśze i prostsze rozwiązanie, do tego ma swoje w/w przewagi, zaczynam rozumieć, dlaczego niektórzy wybierają tę opcję...
    • Mam akwarium podobne wielkością do Twojego - 720 l, 240 cm długie i  sumpa. Na dnie piasek rzeczny, nie kwarcowy śnieżno-biały, bo nienaturalnie wygląda. Trochę żwiru, żeby to nie było takie jednorodne, sterylne. Kupy na dnie gromadzą się w zasadzie w jednym miejscu, więc ściąganie ich nie jest dużym problemem, robię to zwykle raz w tygodniu przy podmianie, czasami dodatkowo w międzyczasie. Praktycznie jest to walka z wiatrakami, bo moi podopieczni na bieżąco uzupełniają ubytki i nawet bezpośrednio po czyszczeniu coś tam jest. Ponadto, nawet jak sobie odpuszczę sprzątanie, to ilość zalegająca na dnie jest mniej więcej taka sama - coś przybędzie, coś się rozpuści - nie kumuluje się. A zalety sumpa są tak duże, że te trochę kup można zaakceptować.😉 Tyle jest  6 dni po sprzątaniu i w zasadzie dzień po było niewiele mniej
    • Chyba nie jest to aktualne. Kolega Bombla był nawet partnerem KM i miał tutaj swoją reklamę.  Prywatnie załatwiał też Karol @Mortis od siostry z USA.  Ale Karol rzadko tutaj zagląda i nie wiadomo czy by się podjął. 
    • Generalnie chodzi o konstrukcję samego komina. Wklejasz standardowy komin, ale nieco niższy (górna krawędź musi być poniżej lustra wody) i obudowujesz go drugą ścianą, która u góry musi wyjść ponad taflę wody, a dół zostawiasz otwarty i wklejasz grzebień. Mniej więcej tak w dużym uproszczeniu  
    • Po śmierci Jarka firma została sprzedana. Ta spirulina to był chyba jakiś "patent" Jarka, on to porcjował i wysyłał, więc po sprzedaży nikt chyba tego nie ciągnął.
    • Sumpa też da się zbudować z zasysem z dna 😉
    • No właśnie... Też mnie to ciekawi, gdybym miał sumpa to musiałbym ręcznie te kupy odmulaczem usuwać, ewentualnie dobrze zagruzować tak że te kupy będą niewidoczne w gruzach się rozkładały.
    • Cześć, Przesiadam się z dotychczasowego akwarium 180x50x50 na nowe 220x70x50 (zmiana z 450 na 770 litrów) i mam dylemat odnośnie filtracji. Do tej pory korzystam z dwóch kubełków Aquael Ultramax 2000 i jestem zadowolony, bo woda klarowna i brak zalegających odchodów na dnie. Oczywiście wiem, że wydajność sumpa byłaby nieporównywalnie większa, ale jak zakładam, nie ma on szans zaciągać odchody ryb z podłoża, a jak wiadomo w Malawi ich produkcja jest na wysokim poziomie Zastanawia mnie więc jak osoby posiadające sumpa radzą sobie w tym aspekcie, aby widok zalegających zwałów rybich kupek na białym piasku/żwirku nie psuł estetyki zbiornika - czy odmulacie dno niemal codziennie, czy dodatkowo stosujecie jakieś filtry zewnętrzne z wlotem zasysającym wodę blisko dna? Ale przy takiej długości nie ma chyba szans, aby jeden taki filtr załatwił całą sprawę, więc dodatkowo jeszcze cyrkulatory...? Ostatnio w swoim obecnym akwa (180 cm długośći), na próbę wlot zasysający wodę jednego filtra przeniosłem z dołu zbiornika do góry pod samo lustro wody, aby zasymulować działanie sumpa, natomiast wlot drugiego filtra pozostał bez zmian przy dnie. I już po pierwszej nocy zobaczyłem na dnie mnóstwo zalegających na piasku odchodów, widok nieobserwowany przeze mnie od dawna. Co dało mi jeszcze więcej do myślenia, jakby to wyglądało, jeśli w dużo dłuższym zbiorniku postawiłbym tylko na sumpa?  Stąd moje pytanie do użytkowników sumpów, jak sobie radzicie z oczyszczaniem dna? 
    • A szkoda, bo moje ryby przepadały za northfin. Kiedyś chyba @BombeL organizował jakiś zakup grupowy pokarmów northfin.
    • Ok dzięki  ale zapytam jeszcze o spirulina z  Fisch Magic jak mogę  ją  zamówić  kontakt  znaleziony w internecie nie aktualny, ktoś  wie?  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.