Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Posiadam filtr midikani 800 ze standardową pompą, planuję modyfikację. Rozmyślałem o unipomp 1500 jednak spojrzałem na stronę aquaela i widzę że jest również wersja 1000:

https://sklep.aquaelzoo.pl/pompy-turbinowe/14143-aquael-pompa-unipump-1000-5905546314794.html

Czy wg Waszej opinii będzie on odpowiednie do akwa 112l? Model 1500 wydaje mi się za mocny (choć z drugiej strony filtr ma możliwość tłumienia przepływu) Pozostaje kwestia Watów i głośności.

Edytowane przez dexter
link
Opublikowano

Witaj @dexter!

Osobiście wybrałbym pompę 1500...Wtedy będziesz miał w 112l załatwioną biologię oraz mechanikę...Gdyby okazało się że filtr jest za mocny to zmniejszysz przepływ i po kłopocie...

Mając pompę 1000 może okazać się że zabraknie filtracji mechanicznej,i znów musiałbyś kombinować nad dołożeniem mechanika...

Opublikowano
26 minut temu, egon44 napisał:

Witaj @dexter!

Osobiście wybrałbym pompę 1500...Wtedy będziesz miał w 112l załatwioną biologię oraz mechanikę...Gdyby okazało się że filtr jest za mocny to zmniejszysz przepływ i po kłopocie...

Mając pompę 1000 może okazać się że zabraknie filtracji mechanicznej,i znów musiałbyś kombinować nad dołożeniem mechanika...

Pewnie masz rację tym bardziej że różnica w cenie raptem 20zł.

Opublikowano
2 minuty temu, dexter napisał:

Pewnie masz rację tym bardziej że różnica w cenie raptem 20zł.

Lepiej mieć nadfiltrację i ewentualnie zmniejszyć przepływ,niż potem kombinować i dokupywać dodatkowy sprzęt...