Skocz do zawartości

Uzupełnienie obsady NM w 200/50/65

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam i borleyi i kopaczy (L.Lethrinius) i jak na razie jakoś to się kula.
Jak borleyi podchodzi do tarła to faktyczne pozostałe nie przejawiają naturalnych zachowań. Czasem jak samce L.Lethrinus się przepychają i zobaczy to alfa C.Borleyi to momentalnie przegania.
Gonione są zresztą wtedy wszystkie i Yellowy i Mdoki też, z części akwarium wybranej do tarła. Jak mu przejdzie to raczej nie ma większego problemu i wtedy Lethrinopsy odżywają.
Lethrinopsy też rosną w siłę i czasem widzę jak próbują się przepychać np. z samcem B i C Borleyi.
Może jakiś kopacz z Twoją obsadą da radę. Mam co prawda nieco większą powierzchnie dna niż ty Basia i nie mam tła więc u mnie pewnie jest trochę łatwiej.  Nie chcę się tutaj mądrzyć bo nie mam takiego doświadczenia jak [mention=935]tom77[/mention], możesz spróbować lub może faktycznie lepiej dokupić Mdok  

Ja tło tez wyrzuciłam, wyżej moje aktualne akwa i narazie nie będę nic zmieniać. Chciałabym tylko dołożyć kamieni wyżej ale boje się , ze spadną
Wiec trochę miejsca się zwolniło. Dlatego tez dodałam zdjęcie aby był podgląd.

Mój samiec Kandago rządzi w zbiorniku, czasem połowa jest jego. A w okresie tarła również przegania inne. Samiec nr 2 stracił piękne kolory od 3 miesięcy, chyba wtedy,kiedy odszedł nr3.
Dlatego szukam czegoś , aby zrobiło się ciekawie w zbiorniku, a najlepiej aby to były kopacze, ale okazuje się , że mam małe dno

A może dodać coś zupełnie innego niż moja lista.
Kuszą mnie te sumiki, w Tan Mal mają.,,ale tez bym dodała inny gatunek. Może 1 sumik i kilka rybek np Twoich kopaczy? Tom pisze albo to albo to i jak tu wybrać ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Petricola osiąga kilkanaście centymetrów, więc sporo mniej od malawijskego suma. Możesz śmiało je kupić. Będziesz mogła sobie wtedy pozwolić na dodatkowy gatunek. U mnie pływają S. polli, jeszcze mniejsze sumiki (ok. 10cm.)

Ile ich kupić? Oglądam różne gatunki i wszystkie dą takie same

Możesz kupić kilka. U mnie jest 5szt. Przecież nie odróżnisz płci, ani ich nie rozmnożysz, więc będą tylko urozmaiceniem w akwarium. Będziesz zadowolona, bo są fajnym urozmaiceniem.

One muszą mieć trochę zakamarków, żeby w nich przebywać. W dzień są widoczne, ale głównie przebywają pod kamieniami, więc powinnaś im takie miejsca stworzyć. Nie wiem, czy kamienie u Ciebie nie są zbyt ścisło poukładane.

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1

Bierz Marginatusa, może nawet ładniejszy niż Lethrinus (zgodnie z zasadą wszędzie dobrze gdzie nas nie ma ), no i bierz większe, lepiej sobie poradzą. Myślę że. 4szt będzie ok. Jak trafisz 2+2 lub 4+1, powinno być ok.

A myślisz , że większe mają taką samą szansę , aby przeżyć 1000km ?

Rozumiem , że układ 2+2 będzie Ok?
Fajnie, że mi je poleciłeś , naprawdę ładne

• Lubię to 1