Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów

Po kilku latach nieobecności w akwarystyce chciałbym powrócić do dawnego hobby i mając teraz odpowiednie warunki lokalowe założyć akwarium biotopu Malawi. Moje poprzednie przygody to baniaczek 112l wielogatunkowy.

Chciałbym uruchomić akwarium 240l (szer.-gł.-wys. [cm]: 120x40x50). Zacząłem przeglądać forum + youtuba. Tam trafiłem na filmy Akwa Łobuza który udziela rad jak założyć Malawi od podstaw. I u niego trafiłem właśnie na ciekawy film o filtracji (https://www.youtube.com/watch?v=Pbyr0uW7WV8). Jest tam informacja, że w Malawi nie jest potrzebny bardzo duży i drogi w eksploatacji filtr kubełkowy, wystarczy mniejszy + prefilter + cyrkulator. Jako, że poprzednim zbiorniku został mi dobry i porządny filtr Eheim 2222 to zrodziło mi się pytanie czy nie można by właśnie go użyć do nowego akwa?

Parametry filtra Eheim 2222:
- Pojemność akwarium do 150l
- Wydajność pompy 500l/h
- Wysokość podnoszenia słupa wody: 1,3m
- Pojemność filtra 5l
- Objętość wypełnień 2,3l

Cała filtracja wyglądała by tak:

- Eheim 2222 robiłby mi za biologiczny filtr wypełniony matrixem w jednym koszu + w drugim PhosGuard + Purigen
- do niego podpięty PREFILTR HW-603A jako mechaniczny z gąbkami
- dodatkowo jeszcze włożę do akwa jakiś cyrkulator

Czy według was to wystarczy?

pozdrawiam
Rafał

Opublikowano

Przydałby się chyba trochę większy przepływ kubełka.

Zobacz jeszcze tematy o kaseciakach w dziale "DIY - zaczarowany ołówek". To jest genialna sprawa.

Opublikowano

Potrzebny Ci jeszcze mechanik o przepływie >=1000l/h
Np Aquael Circulator 1000 z prefiltrem Eheim +wata

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za wszystkie rady. Kaseciaka na razie nie biorę pod uwagę bo nie chciałbym zapychać akwa które i tak jest minimum pod pysie. Pytanie mam takie jak kupię mocny kubełek to czy dokładając mu na wejście prefiltr nie zmniejszam jego żywotności? Przykładowo zamiast pracować bezawaryjnie 5 lat będzie tylko 2,5 ?

Edytowane przez agentj23
Opublikowano
W dniu 19.07.2018 o 20:58, Sacrum napisał:

Potrzebny Ci jeszcze mechanik o przepływie >=1000l/h [...]

Jeśli nie kaseciak, to najlepiej zrobić tak jak kolega Sacrum wyżej sugeruje.

Opublikowano
W dniu 19.07.2018 o 20:58, Sacrum napisał:

Potrzebny Ci jeszcze mechanik o przepływie >=1000l/h
Np Aquael Circulator 1000 z prefiltrem Eheim +wata

Filtr fajny tylko, że jest wewnętrzny a chciałbym zminimalizować ilość sprzętu wewnątrz akwa bo ciężko to będzie zasłonić. Czy jak użyję jakiegoś większego kubełka + prefiltr do tego falownik 2000l/h to będzie ok?