Skocz do zawartości

Akwarium 112L - prośba o rady i porady

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Wolfik napisał:

Żona nie przekarmiała? Sporo tego Ci wyrosło. Podziel się wynikami testów.

Czy przekarmiła to nie wiem ale na pewno przesypała i to mocno ;) Gąbka z kaseciaka była w 3/4 wysokości zapchana przez pokarm, lustro wody w komorze pompy jakieś 10cm poniżej lustra wody...
Ale z tego co zauważyłem to rybkom w to graj. Skubią sobie a estetykę mają głęboko pod ogonem :)
Zrobię testy to wrzucę.

37 minut temu, egon44 napisał:

Ile godzin świecisz codziennie?

8:00-20:00 mniej więcej, czasem 21:00 jak mam czas od dzieciaków i chcę podglądać.

• Lubię to 1
Opublikowano
20 godzin temu, Wolfik napisał:

Żona nie przekarmiała? Sporo tego Ci wyrosło. Podziel się wynikami testów.

Nie jest źle:
NO2 - 0,025 ppm
NO3 - 40 ppm
NH4 - 0,05 ppm

Z PO4 mam problem bo mi przysłali test ale bez szpatułki... Reklamację złożyłem i zobaczymy.
Ale jeśli, powtarzam jeśli to ten sam model co przy NO3 to PO4 wyszło 0,6 ppm.

Opublikowano

Z PO4 mam problem bo mi przysłali test ale bez szpatułki... Reklamację złożyłem i zobaczymy.
Ale jeśli, powtarzam jeśli to ten sam model co przy NO3 to PO4 wyszło 0,6 ppm.

Jeśli to testy JBL to łyżeczka jest ta sama tylko drugi koniec, ta malutka miaraczka.

Wytapatalkowane

Opublikowano
5 godzin temu, darkon napisał:

Jeśli to testy JBL to łyżeczka jest ta sama tylko drugi koniec, ta malutka miaraczka.

tak też sobie pomyślałem i dlatego zbadałem PO4. Komu by się chciało robić dwie różne formy jak można wszystko za jednym zamachem zrobić. Koszty...
Ale tak czy siak niech przysyłają. Trzeba sprawdzać towar przed wysłaniem ;)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Przerabiałem ostatnio prawie dokładnie to samo, tylko zamiast maingano mam acei a zamiast piasku i wapienia tło strukturalne na dnie i granit. Parametry wody mają znaczenie, zbyt niskie pH albo wysokie NO3 rybom nie pomaga, ale u mnie były w normie. Jasne oświetlenie też nie pomaga, ja swoje zmniejszyłem z 50% do 25%. Problemem okazały się wakacje.  Nie było mnie w domu dwa tygodnie, co drugi dzień sąsiad wpadał nakarmić, no to ryby odwykły od tego, że człowiek nie czapla i krzywdy nie zrobi. Akwarium stoi w salonie, gdzie w sumie nie ma ruchu w ciągu dnia oprócz weekendów, to pewnie też nie pomaga. Teraz młodzież podrosła tak do centymetra to robi się odważna, starzyki to widzą i też się robią odważniejsze. 
    • Cześć, jest to możliwe, jeśli mają mocniejszy układ immunologiczny. Tak czy inaczej nic do akwarium nie dokładaj, po pierwsze nie wiesz jeszcze, czy udało ci się skutecznie mikroby wytępić, po drugie osiem sztuk w 200 litrach w zupełności wystarczy. Jak podrosną to się rozmnożą.    
    • Cześć,  Jakiś czas temu opisywałam problem z rybami w akwarium Malawi. Dane akwarium:  200 l Założone w połowie listopada 2024, testy robione, ryby wprowadzone pod koniec grudnia. Obecne wyniki testów: NO4- 0 NO2- 0 NO3- pomiędzy 1 a 5 Ph- 7,8  Woda zmieniana raz w tygodniu, 40l Obsada: pyszczak Saulosi Coral 8 szt (padło 7 sztuk). Ryby najprawdopodobniej zakażone pasożytami, stosowałam leki, sól i nic nie pomogło. Gdy je kupiłam jedne były małe a inne sporo większe mimo podobnego wieku. Niestety padło już 7 ryb z 15- zostało 8. Ryby, które były większe od początku miały ładne odchody, tak jakby nie były zakażone pasożytem, mimo że żyły razem z tymi chorymi.  Moje pytanie to czy to możliwe, że te ryby nie mają pasożyta, mimo że przecież były razem z chorymi w akwarium? Czy w takiej sytuacji mogę dokupić ryby z dobrej hodowli i wprowadzić je do nich?   
    • Tylko czy ma sens zabawa w kropelkowanie przez ustrojstwo jak akwarium ma 300l, szybciej podmieni wodę wiadrami, te kilka wiader zajmie 20-30 minut roboty.
    • Osobiście dopytywałem  w wodociągach i twierdzili, że nie jest. Nieważne zresztą.  Leje z kranu odkąd pamiętam bez problemów. Myślę, że filtrowanie przez węgiel wystarczy.      
    • Mógłyś wyjaśnić zagadnienie? Nie bardzo kumam.
    • Nie mam pojęcia. Wszystkie usuwają chlor, różnią się wydajnością.  Sam używam tetra aquasafe bo łatwiejsze i szybsze dozowanie - 5ml na 10l wody, mam też prime seachem ale tu jest dozowanie 5ml na 200l wody więc musiałbym się bawić w kropelkowanie ze strzykawki żeby uzdatnić wiadro wody. Prime używam głównie do usuwania chloru z purigenu po regeneracji.
    • Dzięki za info, bo nie zdawałem sobie z tego sprawy. W każdym razie wczoraj jak podmieniałem wode to użyłem antychlora. A przy okazji bo mam w domu dwa preparaty Biotopol od JBLa i Antychlor od Zoolka. Który jest lepszy?
    • Na wstępie witam wszystkich forumowiczów, miłośników akwariów, fanów Malawi. Z czym mam problem?? Z zaplanowaniem filtracji mojego przyszłego aquarium. Krótki szkic mojej sytuacji. Dwa miesiące temu "skończyłem przygodę" z aquarium ogólnym i przestawiam się na Malawi. Jest to szkiełko o wymiarach 200 x 55 x 55. W związku z z tym iż, to moje pierwsze Malawi zacząłem szukać informacji o tym biotopie i .... trafiłem tutaj. Zanim tutaj trafiłem miałem w planach jako filtrację zakup dwóch kubełków Aquael Ultramax 2000. Jednak kiedy zacząłem chłonąć wiedzę z tego forum trafiłem na .... filtrację narurową. I tutaj moje pytanie. Moi drodzy. Jak myślicie, dla początkującego Malawisty takiego jak ja, lepszym, rozwiązaniem będzie zbudowanie własnej filtracji narurowej czy zakup w/w dwóch filtrów Aquael Ultramax 2000. Który z systemów da mi większy margines bezpieczeństwa gdybym miał popełnić jakiś błąd z wystartowaniem  Nadmieniam , że jeszcze nie poczyniłem żadnych zakupów, nie poniosłem żadnych zwiazanych ze startem kosztów gdyż jeszcze zbieram informację i podnąszę swoją wiedzę. Tak więc jestem otwarty na wszystkie wasze sugestię. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję za odpowiedzi. Jeżeli już był taki temat a ja go nie znalazłem to bardzo przepraszam.
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.