Skocz do zawartości

Purolite a520e dziwna sprawa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
48 minut temu, Pumba napisał:

A wiesz że nie pomyślałem o tym ? Zwykle nie przekraczało 5. Czy by to miało jakieś znaczenie nagły wzrost ? 

Dzisiaj sprawdzę 

Nie wiem czy posiadasz ustrojstwo do nalewania wody w wersji 1+2 ?

Mając wysoki poziom NO3 w kranie,a robiąc podmianki wody bez ustrojstwa cały czas dodajesz do akwarium NO3...

W ten sposób złoże szybko się zapycha i stąd może to być powodem takiego wzrostu tego parametru u Ciebie...

Druga sprawa która przeszła mi przez myśl,to możesz mieć też wysoki poziom SiO4 (krzemiany) w wodzie kranowej,a to też może być powodem nieprawidłowego działania purolite,bo było kilka takich przypadków...

Pomimo tego że koledzy mieli w kranie NO3 na niskim poziomie to purolite nie działało jak trzeba a powodem była wysoka zawartość krzemianów w wodzie...

Opublikowano

No i mamy rozwiazanie sprawy. Nie wiedziałem, że aż tak pogorszyła mi się woda w kranie. Test kranówy NO3 10 co by potwierdzało dane z wodociągów.

luty2018.pdf

5ace28b229bd0_IMG_20180411_1718301.thumb.jpg.21572899adc82117a1ff1909323f5f7e.jpg

Trzeba będzie się zaopatrzeć w drugą wersje ustrojstwa. Do tej pory jechałem tylko na samym węglu a tu zonk

• Lubię to 1