Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zakupiłem taśmę LED na chipie 8520. 

Pomierzylem prąd na 1 sekcji oraz na całej 5 metrowej taśmie. Zaskoczyło mnie to, że mnożąc wartość z 1 sekcji przez ich ilość, nie otrzymuję nawet w dużym przybliżeniu wartości prądu dla całej taśmy - 80mA na sekcji razy 200 sekcji daje 16A, a miernik pokazał 4,5A.

Jakieś sugestie dlaczego?

Opublikowano

Po pierwsze - jesteś pewien, że to są diody 8520? Na 99% jestem pewien, że ze względu na dużą moc, są tylko na listwach aluminiowych 50 i 100 cm.
Po drugie - jesteś pewien, że to jest 200 sekcji? Z prostej matematyki wynika, że sekcja na 2,5 cm długości - trochę mało.
Po trzecie - pod jaki zasilacz to podłączyłeś? Może był za małej mocy?

Możesz wrzucić zdjęcie tych diod?

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Tak, są to 8520. Mam takie na podkładzie aluminiowym i na taśmie - na alu 72 diody/mb a na taśmie 120 na mb.

Mam 5mb taśmy - zmierzone. Ilości sekcji nie liczyłem faktycznie ale wziąłem z wyliczenia. Zasilacz ma 300W więc nie powinno być kłopotu.

Jedyne co na razie doszedłem to, że może być za duży spadek napięcia na całej długości. Spróbuję zasilić taśmę z dwóch stron i zmierzę prąd.

Opublikowano

Nie dam rady dzisiaj sprawdzić jak taśma zachowuje się zasilana z 2 stron, ale pstryknąłem zdjęcie obu taśm.

image.png.e5bc27107059f6585d24cef3b1c4cf37.png

Opublikowano

Masz rację, wszystko się zgadza.
Od razu powiem - koniecznie klej do jakiegoś dobrego radiatora.
W takim razie też obstawiam na duży spadek napięcia. W końcu to, jak sam obliczyłeś, aż 16A na dwóch cienkich ścieżkach. Może być tak, za nawet zasilanie z dwóch stron nie da rady. Acha, mam nadzieję, że nie użyłeś cienkich przewdzików między zasilaczem a taśmą :)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Właśnie zdążyłem pomierzyć prąd na 1mb - 2,5A, a to już rewelacja :) W lampce zamierzam mieć odcinki max.90cm, każdy zasilany oddzielnie.

Pstryknąłem jeszcze wymiar 1 sekcji.

Informacyjnie, chińscy bracia już mają dostępne sztywne taśmy także z 120 diodami na mb. Porównując wykonanie obu taśm, to polecam tylko te na sztywnym podkładzie (także na chipie 5630 czerwone i niebieskie)

image.png.b3870ebae3ddadb41986bab8f66ff859.png