Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Filtracja ustalona, szafka już na ukończeniu, jutro zamawiam akwarium, także przyszedł czas na ustalenie obsady :). Przeczytałem forum wzdłuż i w poprzek, ale chciałbym poprosić o waszą radę. Zdecydowałem się na obsadę trzy gatunkową. Jestem pewien dwóch: Chnidongo saulosi i Idotropheus srengerae . Jeśli chodzi o trzeci gatunek to waham się pomiędzy:

1. Cynotilapia Hara

2. Chindongo Socolofi

3. Labidochromis Perlmutt

4.Pseudotropcheus Maingano

Które rybki najlepiej pasują do saulosi i rdzawych? 

Edytowane przez kuki36
Opublikowano (edytowane)

Socolofi to ryzykowna ryba w takim zbiorniku. 

Maingano w układzie 1+x na dłuższą metę raczej nie zdaje egzaminu, ponieważ samiec z czasem najprawdopodobniej wybije wszystkie samice. Najlepszym rozwiązaniem jest układ wielosamcowy, ale wtedy przerybisz zbiornik. 

Pozostaje Ci hara lub perlmutt jeśli kierujesz się rozsądkiem?. 

Edytowane przez przemo-h
Opublikowano

Albo Hara, albo Perlmutt. Chociaż sam osobiście miałem w identycznym litrażu trzy gatunki to nie polecam takiego rozwiązania. Nie żeby coś się działo, tylko to nie było to, o co chodzi w Malawi. Teraz przy dwóch gatunkach ryby dużo bardziej ciekawie się zachowują. Chociaż wiem jak to jest, jak się zakłada swój pierwszy zbiornik z Pyszczakami :D

• Lubię to 2
Opublikowano (edytowane)

Caeruleus z Saulosi to akurat średnie połączenie. Raz, że troszkę odmienne wymagania żywieniowe, a dwa to po prostu za dużo żółtego, ale to już akurat kwestia subiektywna.

A tak w ogóle to w zupełności zgadzam się z @Mynio Akwa.

Edytowane przez MatiK
  • Dziękuję 1
Opublikowano
3 minuty temu, Mynio Akwa napisał:

Albo Hara, albo Perlmutt. Chociaż sam osobiście miałem w identycznym litrażu trzy gatunki to nie polecam takiego rozwiązania. Nie żeby coś się działo, tylko to nie było to, o co chodzi w Malawi. Teraz przy dwóch gatunkach ryby dużo bardziej ciekawie się zachowują. Chociaż wiem jak to jest, jak się zakłada swój pierwszy zbiornik z Pyszczakami :D

Po analizie forum tak mi wychodziło, że te dwa gatunki będą najodpowiedniejsze do tego układu. Szczerze mówiąc są moimi faworytami :).  Zastanawiam się  jeszcze nad ilością gatunków, ale ten trzeci korci :). Jaką ilość maluszków należy kupić przy dwóch gatunkach, a jaką przy trzech?

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, MatiK napisał:

Caeruleus z Saulosi to akurat średnie połączenie. Raz, że troszkę odmienne wymagania żywieniowe, a dwa to po prostu za dużo żółtego, ale to już akurat kwestia subiektywna.

Labidochromis Caeruleus są bardziej mięsożerne od Saulosi ale myślę że nie byłoby problemów.Tylko faktycznie za dużo żółtego.

kuki36 napisałbyś jaki chciałbyś stosunek samców do samic?

Edytowane przez Volcano
Opublikowano

Czyli nie ma co więcej myśleć, będzie obsada Saulosi,  Rdzawe i Hara. Może nie jest to jakiś wyszukany układ, ale mam nadzieję że jak dla początkującego malawisty będzie odpowiedni . Dziękuję wszystkim za pomoc :).