Skocz do zawartości

Start Akwarium 200l +

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Lubisz widzę pieniądze wydawać, no ale to Twoje pieniądze ;) ten piasek to średni wybór, ma ostre krawędzie co może powodować skaleczenia u ryb, jest jasny więc może to mieć wpływ na ich zachowanie i zwyczajnie nie wygląda to dobrze. Ale widzę, że się uparłeś na biel, w sumie to tylko Twoja sprawa :) 

Do walizki dokup test na pH w zakresie 7.4-9.0 bo ten, który przyjdzie będzie ogólny (bodajże z zakresu 3.0-9.0) i niemiarodajny, pisałem o tym wcześniej, ale ktoś polecił Ci walizkę na zaoszczędzenie kilku złotych więc teraz tą różnice zniwelujesz dokupieniem odpowiedniego testu ;) 

Świetlówki też jednak dwie? Nic nie słuchasz :) w Malawi roślin nie ma więc i światła potrzeba dużo mniej bo ryby go jakoś strasznie nie potrzebują, ale znowu... Twój prąd ;) 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Kupiłem ten piasek gdyż mam już żółte kamienie to zwykły piasek odpada. 

Kupiłem tą walizkę nie ze względu na zaoszczędzenie pieniędzy a komfort i porządek. Po za tym wystarczy potem tylko uzupełniać. 

A świetlówki kupiłem 2 z tego wzgledu że to są t5 24W a nie 36W bo belkę mam że starej 112 i kupując 200 l akwarium nie zmieniałem belki. Jedna świetlówka jak się świeci to na prawdę jest ciemno. 

Nie chcę żebyście odebrali że jestem mądrzejszy od was i wiem lepiej, bo tak nie jest i sięgam po porady. 

Edytowane przez rav211093
Opublikowano

Jeśli chodzi o walizkę z testami to też używam identycznej i uważam, że jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Ponadto zestaw zawiera wzornik barw do wszystkich testów JBL i wystarczy zakup samych regentów na pH w przedziale 7,4 - 9,0, no i ewentualnie na PO4.

Natomiast w przypadku piasku, pomijając cenę, wg mnie dość drobna frakcja, a co za tym idzie, przy mocniejszej cyrkulacji będzie Ci fruwał ten piasek po całym akwarium. Ja osobiście się wyleczyłem z drobnej frakcji i przy przenosinach zbiornika do innej lokalizacji zakupiłem żwirek o gradacji 1-2mm (całkiem inaczej się prezentuje w zbiorniku niż "pył", który dotychczas miałem no i nic nie fruwa po akwarium z miejsca na miejsce, a relatywnie niewielkie ryby 10 - 12 cm spokojnie sobie radzą z kopaniem w takim żwirku. Wprawdzie masz kamienie w tonacji żółtej, ale gdy odpalisz akwarium to zarosną glonem i niewiele pozostanie z tej barwy, którą mają aktualnie, tak więc przy wyborze piasku nie sugerowałbym się kolorem "czystych" kamieni. Zresztą jeśli pozostaniesz przy ustawieniu kamieni takim jaki zaprezentowałeś na fotce, to znaczna część tych kamieni znajdzie się pod piaskiem i niewiele będzie wystawało ponad piasek. Stąd też rozważ umieszczenie w akwarium jakiś wyższych kamieni.

Jeśli chodzi o oświetlenie - mam te świetlówki, które zamówiłeś  i one pomimo stosunkowo niskiej temperatury barwowej emitują "zimne" światło (gdybym miał porównywać do innych świetłowek to efekt jest zbliżony do uzyskiwanego świetlówkami Power Glo, które kosztują o wiele drożej).

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, MatiK napisał:

Zmiany w ustawieniach kamieni nie duże ale jakoś lepiej mi się ustawiły. 

fcb7dbeab345.jpg

981d80c3a054.jpg

Edytowane przez rav211093
Opublikowano
14 minut temu, MatiK napisał:

Czy lepiej...? Oczywiście Tobie ma się podobać, a nie nam, jednak wg mnie to wygląda trochę jak garaż wielopoziomowy... Oczywiście bez urazy ;) 

Hehe będą miały gdzie zaparkować ?

Nie mogę już inaczej ich ułożyć by się nie po przewracały.

A to pyszczaki nie muszą mieć grot? 

Oglądałem tak jak radziłeś jezioro Malawi i tam jest mega gruzowisko ale też widziałem pułki skalne i właśnie takie groty (Garaże) co do podobania się to wszystko mi się podoba. Może nabierze uroku jak dojdzie piasek i ryby 

Opublikowano
Teraz, rav211093 napisał:

A to pyszczaki nie muszą mieć grot? 

Powinny, ale najlepiej jest jak same je sobie poznajdują podkopując piach i wyszukując między kamieniami miejsce dla siebie ;) 

1 minutę temu, rav211093 napisał:

co do podobania się to wszystko mi się podoba.

No i to kończy temat ;) jeszcze pewnie i tak nie raz to zmienisz :P 

3 minuty temu, rav211093 napisał:

Nie mogę już inaczej ich ułożyć by się nie po przewracały.

I właśnie jak Cię najdzie na zmiany to dojdziesz do tego, że da radę ułożyć te kamienie inaczej :D 

Opublikowano

He he jak wy dobrze znacie ludzi. 

A więc co spojrzę na akwarium to widzę to inaczej i tak mógł bym zmieniać na okrągło ale teraz już chyba lepiej. 

95fa7c4c2cc8.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, MatiK napisał:

To nie to... To własne doświadczenie z takich samych podejść ;) 

Nie śmiem nawet  za przeczyć. Widzę że trafiłem na odpowiednie forum i odpowiednich ludzi. Mam nadzieję że uda mi się dobrze wystartować akwarium.