Skocz do zawartości

Start Akwarium 200l +

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Okej to w koszyku została już tylko świetlówka.

Z tego Philipsa też radzę zrezygnować, miałem go w Malawi i ryby miały kolory strasznie cukierkowe. Bardzo dobrze sprawdza się Hagen Power Glo, kolory ryb są bardzo naturalne i przyjemne dla oka, pomimo jej bardzo zimnego światła, wg specyfikacji aż 18000K.

Wytapatalkowane

Opublikowano

Jak Ci się podoba łupek to rób z łupka... ;) 

Test paskowy 6in1 jest do bani. Potrzebne będą testy kropelkowe i pamiętaj, że pH z zakresu 7,4-9,0 bo inne będą niemiarodajne.

@darkon nie widziałem tego Philipsa, ale jak daje bardziej cukierkowe światło niż PowerGlo to nie wiem jak to musi wyglądać :D miałem Hagena przez dwa lata i było dosyć wyraźnie landrynkowo, choć rzeczywiście kolory uwydatniał super.

Opublikowano

Czyli ph masz dobre, twardość też i nie trzeba tego modyfikować żadnymi solami czy buforami. Z testów przydadzą ci się na NO3, NO2 i PO4. Kup kropelkowe Saliferta, na NO3 i NO2 mogą też być kropelkowe JBL.

Wytapatalkowane

Opublikowano (edytowane)

Testy Salifert, albo JBL. pH 7.4-9.0, KH, GH, na przyszłość NO2 i NO3.

7.4 to troszkę mało, ale złoże filtracyjne, piach i kamienie lekko podniosą odczyn wody i będzie akurat. Twardość wody jest dobra.

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

witaj.polecam zakupić taki zestaw testów,bardzo praktyczne później dokupujesz uzupełnienia do tego co wykorzystasz https://www.clarias.pl/jbl-combi-set-test-plus-nh4-zestaw-5-testow-akwarystycznych-w-walizce-p-688.html do tego dokup to:https://www.clarias.pl/uzupelnienie-jbl-test-ph-7-4-9-0-p-1562.html bo jest dokładniejszy i przyda się (kiedyś) ten test bo też jest dokładny https://www.clarias.pl/salifert-test-na-fosforany-po4-instrukcja-pl-60-pomiarow-p-15655.html (ten z po4 JBL zaniża 3x) przeczytaj temat (ustrojstwo do nalewania kranówy) napewno się przyda nie trzeba odstawiać wody do podmian lejesz od razu z kranu. ten filtr wewnętrzny raczej będzie za słaby i z czasem trzeba będzie dać coś mocniejszego te ryby naprawdę walą kupska i coś musi to ruszyć z piachu i zakamarków.

Opublikowano (edytowane)

Ok to już jakieś podstawy mam. 

Dziś jeszcze jadę po piach i skałki jeżeli będą w sklepie budowlanym. 

Jutro do zoologa po testy. 

Oraz chyba jakiś cyrkulator trzeba będzie dokupić. Ale nie wszystko na raz bo trochę trzeba będzie wydać. Na razie chyba wystarczy to co jest na jakiś czas.? 

A co z tymi mediami filtracyjnymi bo dziś sprzedałem wszystko z akwa. I został kubełek z mediami. Wygotować  je? Bo są tam ślimaki i glony. 

Edytowane przez rav211093