Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słuchajcie jak skutecznie ukryć rurki z kybelka, deszczownie, grzakle i filtr wewnetrzny w akwarium zeby nie bylo niczego widac a zeby poracowalo poprawnie... akwarium mam 126l... 80x35x45

Opublikowano

Generalnie zakryć sprzęt można za tłem wewnętrznym (zabudowanie), za kamieniami lub zasłonić roślinami.

Mam podobne akwarium do Twojego (80x35x40) i zdecydowałem się na opcje drugą. Oto uzasadnienie:

W takim małym zbiorniku szkoda miejsca na dodatkowe zabudowy. Rośliny maja swoich przeciwników jak i zwolenników. Ja raczej staje się tym pierwszym i roślin w akwarium raczej mieć już nie będę (musze jeszcze jedną wyrzucić). Sprzęt (filtr wewnętrzny, wlot i wylot zewnętrznego oraz grzałkę) ukryłem za kamieniami. Widać je, ale nie rzuca się w oczy i mi nie przeszkadza.

Opublikowano

W takim małym zbiorniku chyba szkoda miejsca na budowanie czegoś co ma zasłonić sprzęt. Lepiej skoncentrować się na zrobieniu odpowiednich warunków dla ryb.

Opublikowano
W takim małym zbiorniku chyba szkoda miejsca na budowanie czegoś co ma zasłonić sprzęt. Lepiej skoncentrować się na zrobieniu odpowiednich warunków dla ryb.

Niekoniecznie. Mozna pogodzic i jedno i drugie. To tylko kwastia aranzacji zbiornika. Nawet bardzo malego.

Ja we wszystkich zbiornikach mam sprzet 'zakryty'. Nawet w malych - o wymiarach 55x24x30 czy 93x38x38. Schowany jest za oslonami ze styropianu pokrytymi zaprawa ceresit. Zreszta - cale tlo wewnetrzne jest z ceresitu - oba boki i tyl akwa.

Taki oslony tworza fajne 'grotki' dla rybek. Zauwazylem, ze sa to miejsca gdzie bardzo czesto ukrywaja sie zdominowane czy atakowane rybki. Okolice filtrow wewnetrznych w 'oslonkach' to ulubione kryjowki narybku. W tych miejscach rowniez czesto dochodzi do tarla.

A 1cm warstwa styropianu przyklejona silikonem do szyby i pokryta ceresitem nie zajmie duzo miejsca w akwa. Jak rowniez odpowiednio spreparowane oslony sprzetu.

http://www.klub-malawi.pl/artykuly_klub ... _cr65.html

W tak 'przygotowanym' akwa (55x24x30, 3 fotka w artykule od gory) przez ponad miesiac plywaly yellowki (1+2) i odbyly tarlo. :D

Opublikowano

W tak 'przygotowanym' akwa (55x24x30, 3 fotka w artykule od gory) przez ponad miesiac plywaly yellowki (1+2) i odbyly tarlo. :D

pewnie jak natura wzywa to i w takim zbiorniku jest to mozliwe :D