Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę was o radę.

Jakiś czas temu u jednej z ryb zauważyłem uszkodzenie oka, początkowo myślałem, że to skutek pobicia. Drugie oko było bez zarzutu "normlnie wyglądało". Oko z czasem coraz bardziej puchło, aż w końcu, jakby wybuchło, niestety ryba kilka dni później padła.

Teraz widzę podobny problem u kolejnej ryby, i zastanawiam się czy to może być jakaś bakteria czy raczej jednak któryś "wariat" w akrwarium atakuje pozostałe ryby po oczach.

Opublikowano (edytowane)

Nie chciałbym być złym prorokiem, ale wg tego linku:

http://www.domowe-akwarium.pl/akwarium/choroby-ryb

może to być posocznica, albo mykobakterioza... :( 

Oceń, czy pasuje Ci to do tych chorób, są tu objawy i sposoby leczenia:

http://www.domowe-akwarium.pl/akwarium/posocznica

http://www.domowe-akwarium.pl/akwarium/mykobakterioza

Edytowane przez MatiK
Opublikowano

Przeglądałem ten temat, i praktycznie nic.

Ryba jest ruchliwa, wcina normalnie, nie chowa się po kątach.

Najdziwniejsze jest to, że w obu przypadkach bylo to to samo oko

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, MatiK napisał:

O kurde jaka masakra... Wiesz może skąd taki spadek?

Prawdodpodobnie przy ostatniej podmianie musiało być coś w wodzie.

Są 3 możliwości:

1.Brak podmian wody (szczególnie w zimie)

2.Nowy sprzęte w akwarium

3.Związki które dostały się przy podmianie wody.

W linku ostatni post:

http://discusforum.adamn.pl/printview.php?t=1890&start=0

Edytowane przez Merlot
Opublikowano

Po pierwsze to tylko dowód że moderator powinien ci po pierwszym poście zamknąć temat  bo nie spełniłeś wymogów działu.

Po drugie mam nadzieję że uzupełnisz temat o wyniki pomiarów wody kranowej i wody w akwarium testami kropelkowymi JBLa lub Saliferta by było o czym dyskutować.

Nie wierzę  w te "nagle" by aż o tyle kranówa się zmieniła z pH chyba że przełączono ciebie na inne ujęcie wody ale nie ma w Polsce wody w żadnym  kranie o pH -4  bo to by płynął kwas a nie woda.

Jeśli w ogóle to prawda co piszesz to żródło tkwi w akwarium a nie zwalaj na kranówę.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, deccorativo napisał:

Po pierwsze to tylko dowód że moderator powinien ci po pierwszym poście zamknąć temat  bo nie spełniłeś wymogów działu.

Po drugie mam nadzieję że uzupełnisz temat o wyniki pomiarów wody kranowej i wody w akwarium testami kropelkowymi JBLa lub Saliferta by było o czym dyskutować.

Nie wierzę  w te "nagle" by aż o tyle kranówa się zmieniła z pH chyba że przełączono ciebie na inne ujęcie wody ale nie ma w Polsce wody w żadnym  kranie o pH -4  bo to by płynął kwas a nie woda.

Jeśli w ogóle to prawda co piszesz to żródło tkwi w akwarium a nie zwalaj na kranówę.

Nie zwalam na kranówkę, ale mam takie przypuszczenie.

Probelem w tym, że ta "choroba" dotyka tylko jeden gatunek.

Dziś wszstko uzupełnie jeśli chodzi o parametry wody.

Edytowane przez Merlot
Opublikowano
6 minut temu, Merlot napisał:

Probelem w tym, że ta "choroba" dotyka tylko jeden gatunek.

Zawsze wtedy daję przykład przyduchy która dotyka przecież jednakowo wszystkie ryby w akwarium ale nie wszystkie padają nawet w obrębie tego samego gatunku .

Spokojnie zrób pomiary z podaniem wyniku i firmy testu.

Opublikowano

Takie ph no nieźle.Może coś Ci wpadło do akwarium albo ktoś coś wrzucił? Mojemu koledze kiedyś synek wrzucił mydło do akwarium ''żeby rybki były cyste tatuś'' efekt restart i nowa obsada.