Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Post_Mortem napisał:

Heh, powróciłem ;-) Jak widzisz Karolu mój nick idealnie wpisuje się w Twoje stwierdzenie ;-)

Dokładnie :D

Mam nadzieję, że na dłużej zagościsz i wspomożesz nas swoją wiedzą. 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Raczej stanie na jbl e1902 jako mechanik przepływ na max 1900l/h, ana biologa i tu jest problem czy unimax 700( duża pojemność i przepływ też nie mały) czy ENHEIM 2275 ( mniejszy litraż i pojemność też mniejsza ale marka mówi sama za siebie) i co tu wybrać?

Opublikowano
19 minut temu, hubec napisał:

Raczej stanie na jbl e1902 jako mechanik przepływ na max 1900l/h, ana biologa i tu jest problem czy unimax 700( duża pojemność i przepływ też nie mały) czy ENHEIM 2275 ( mniejszy litraż i pojemność też mniejsza ale marka mówi sama za siebie) i co tu wybrać?

Oczywiście możesz takie kubły kupić do 450l ale moim zdaniem nie jest to racjonalne rozwiązanie.

Po pierwsze do akwarium 450l  potrzebne jest tylko 1litr dowolnego złoża  np lawy wulkanicznej po 6 zł/l  gradacji 2-4cm albo Matrixa ( to Seachem podaje te wielkości złóz a akwaryści robią z tego x50 )  oraz przepływ wody przez ten 1ltr złoża tak 300l/h i dla superhiper biologii to wystarcza.  To  od razu wskazuje że wystarczy ci do tego kubeł  najmniejszy Eheim Classsic albo HW302A.  Tu jest tylko ograniczenie od dołu a w górę możesz iść nawet do 4000l/h ale dla biologii niema to żadnego znaczenia bo w biologii nie ma nadfiltracji - jest tyle bakterii ile się wyżywi z ryb i twojego nadkarmienia i nic więcej.

Mechanik to inna para kaloszy z mojego widzimisie dla Malawi powinno to być 5-10x pojemność baniaka w l/h czyli u ciebie  co najmniej faktyczny sik z rury 2000l/h a nawet 4000l/h nie zawadzi bo tu nadfiltracja istnieje i tylko działa na plus filtracji wody i jej klarowności.

A ty  wierzysz w słowo pisane jak dziecko. Jeśli dla e1902 podają max 1900l/h  to u ciebie po podłączeniu pustego kubła siknie w realu 1600-1700l/h a to za mało ale rób jak uważasz.

Opublikowano

No i kolejny gwóźdź tak wiec co najlepiej będzie zastosować ,raczej chciałbym oszczędzić sobie cyrkulatora  wewnątrz akwarium a co z dołożeniem falownika.Generalnie jestem w tym temacie nowy jeżeli chodzi o taki zbiorniczek.

Tak więc wszystkie rady są dla mnie cenne.

Opublikowano
14 godzin temu, hubec napisał:

No i kolejny gwóźdź tak wiec co najlepiej będzie zastosować ,raczej chciałbym oszczędzić sobie cyrkulatora  wewnątrz akwarium a co z dołożeniem falownika.Generalnie jestem w tym temacie nowy jeżeli chodzi o taki zbiorniczek.

Tak więc wszystkie rady są dla mnie cenne.

My ci radzimy a ty jak bezradne dziecko we mgle, tylko kolejne gwożdzie widzisz.

Więc napiszę jak dziecku.

Kup filtr Ikola250  oraz 1 litr lawy wulkanicznej 2-4cm gradacja - wyjmij wszystkie gąbki a włóż  wypłukany pod kranem koszyk z tym tym 1 litrem lawy zamknij i podłącz do akwarium , jak się odpowietrzy  zaczynaj start biologiczny baniaka .

Ta rada kończy gwożdzie dotyczące filtracji biologicznej, a otwiera gwożdzie mechaniczne .

Sprawy falownika który jest cyrkulatorem zostawiasz na potem jak ci ryby zasrają cały piasek - do tego czasu nie pisz o falownikach ani cyrkulatorach.

• Dziękuję 1