Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie koledzy i koleżanki.

Ja z takim pytaniem czy ktoś z was testował czyscik magnetyczny tetra?

Jak tak to jakie macie zdanie o tym czysciku i jakie ma wady i zalety...

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam

Opublikowano
1 godzinę temu, egon44 napisał:

Z mojej strony polecam czyścik Tunze...

Mam te czyścik i polecam go szczerze, żadnych gąbek czy kart bankomatowych, dosłownie minutka i szyby wyczyszczone, ale....

Jest mega wygodny i jest wszystkomający ale..... też rysuje szkło.

Bez opracowanej techniki przy czyszczeniu przy piasku to jest RYSA.

I tak polecam, mam kilka starych standardowych czyścików(porażka) i jeżeli chcesz mieć spokój i czyste szyby i suche ręce to kup Tunze a jeżeli nieskazitelne bez rys(bo dosłownie trzeba się dobrze przyglądać) to kradnij swojej kobiecie gąbeczki i swoją platynową kartą pucuj strefę przydenną.

Opublikowano (edytowane)

Ja stosuje flippera już od pół roku. Jeszcze nie udało mi się rysy zrobić. Oczywiście trzeba dbać o ten czyścik. W piachu zawsze czyscimy do przodu w jedną stronę. Trzeba dbać o czystość tego filcu który znajduje się na elemencie który porusza się na zewnątrz akwarium bo jak dostanie się na jego powierzchnię ziarnko piasku to rysa gotowa. Częścik najlepiej przechowywać w zamkniętym miejscu tak aby go przez przypadek nie zanieczyścić piachem. Po myciu akwarium suszyć powierzchniami styku z szybą do góry tak żeby nic z podłogi nie przykleilo się do filcu. Ja jak czyszczę to wyłączam filtry żeby nie podrywaly z dna drobinek które mogą wpaść między szybę a sześcik. Warto też przed czyszczeniem czyscikiem przetrzeć zewnętrzne szyby akwarium wilgotnym ręcznikiem papierowym.

Edytowane przez AndrzejWalb