Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Proszę o pomoc w ustaleniu diety dla obsady akwarium 350 litrów.

Gatunki jakie będę hodował to: Maingano, Yellow oraz Hara. 

Proszę o podanie propozycji czym i z jaką częstotliwością najlepiej będzie karmić ryby aby wszystkim mieszkańcom stołówka pasowała.

Razem z zakupionymi produktami firmy Seachem otrzymałem próbkę pokarmu Naturefood Premium Wafers. Opis po niemiecku, na etykiecie ryby zbrojnikopodobne i malawipodobne.

Czy tego pokarmu można użyć czy raczej postawić sobie go na półeczce jako gadżet?

Edytowane przez jarek1969
Opublikowano

O. S. I cichild flakes

Naturefood premium cichlid

Tropical soft line Africa Carnivore

Podawać rano naprzemiennie a Spirulinę wieczorem.

Dobrze by było w jednym dniu podać jakiś pokarm mięsny wybarwiający. Ja podaję Hikari Cichlid Gold. Te próbki możrsz podawać, wieczorem naprzemiennie ze spiruliną, to roślinny pokarm.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Znalazłem na Forum taki oto zestaw dedykowany dla Maingano i Yellow:

1. Naturefood Premium Cichlid Plant S - jako baza śniadaniowa

2. O.S.I. HS Aqua Spirulina Flakes - jako baza całodobowa

3. O.S.I. HS Aqua Cichlid Flakes - jako przekąska co drugi dzień

4. O.S.I. HS Aqua Vivid Color - jako przekąska 1-2 razy w tygodniu

Mam namierzone te pokarmy w wyjątkowo korzystnej cenie - tylko nie wiem czy dla C.hara będzie taka dieta OK? Proszę o drogowskaz.

Opublikowano

Sławek podał dobre pokarmy, Naturefood kup ale chichlid jeśli chcesz, a nie Plant. Ja osobiście dorzucił bym raz w tygodniu czosnek np. Tropical D-alio. Reszta pokarmów jest ok tyle że ja bym się skupił bardziej na karmieniu ryb dwa razy dziennie. Rano mięsko (czyli  np Naturefood i OSI Cichlid). Raz w tygodniu z rana Vivid, raz D-Alio. Wieczorami spiruline. Mozesz też jeden dzień głodówki w tygodniu zrobić jeśli rybki już podrosły.

Opublikowano

Jarek oHarę się nie martw bo to peryfitonżerca. Dietę muszisz ustawić tak by mięsożerca yellow miał dobrze. Więc 50/50 lub 60/40 na korzyść mięsa.

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

60/40 na rzecz mięsa to minimum, inaczej Yellow będą się słabo rozwijały (wolno i nie urosną tak jakby urosły na diecie mięsnej). Spróbowałbym nawet 70/30.

Opublikowano

Tak jak @MatiKpisze na spokojnie 70/30 tylko bez mrożonek i kryla. Osobiście po skończeniu pokarmów na wybarwianie bym już w niego nie inwestował, by ryba miała bardziej intensywne kolory to go trzeba sypać garściami i nie raz w tygodniu. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Słuchajcie.

Znajomy przyniósł mi spirulinę, którą karmił ryby 6-8 lat temu. Czy taki pokarm w ogóle nadaje się jeszcze do podawania go rybom? Płatki wyglądają ok ale co z tym terminem?

Opublikowano
1 minutę temu, jarek1969 napisał:

Znajomy przyniósł mi spirulinę, którą karmił ryby 6-8 lat temu. Czy taki pokarm w ogóle nadaje się jeszcze do podawania go rybom? Płatki wyglądają ok ale co z tym terminem?

Jarku..ja bym nie ryzykował mimo ,że nie jest pokarm o krótkiej przydatności do spożycia. Nie będę tutaj opisywał jak się ustala takie terminy bo temat rzeka i mój konik  ale ja bym nie ryzykował. On nie musi zaszkodzić ...ale po prostu nie będzie w pełni wartościowy.