Skocz do zawartości

Start na WA - interpretacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,
mam problem z interpretacją sytuacji w baniaku po starcie także proszę o radę, bo trochę nakombinowałem ;)

Baniak zalany 14.11.2017r.

- 375 l 

- kubełek Eheim 600 + prefiltr eheim z gąbką + deszczownica ( wkłady 2 x grys, 1 x mech pro od eheim , 1 x substrat pro od eheim )
- Aquael Circulator 2000 + gąbka

- cały wystrój nowy : piasek , kamienie

- testy kropelkowe JBL

- woda wlana przez ustrojstwo 1

- Kubełek ma 2 lata jednak wszystkie wkłady i węże wypłukałem solidnie -  niestety ( nie myślałem , że tak szybko wystartuje z nowym akwa ) , następnie chodził 2 tygodnie jako drugi filtr w dojrzałym drugim akwa -  po 2 tyg. został przeniesiony do startującego baniaka.

Generalnie wyniki między 14 - 20.11 robione testami wątpliwej ważności oraz mała ilość testów z powodu nieobecności w domu.

23.11 zakupiłem wszystkie nowe testy także dopiero wyniki od 23.11 uznaję za miarodajne .

Kran - No3 - 5 

14.11. - start na WA - 1, 5ml  + prodibio biodigest 1 ampułka 
NO3 = 5
NO2 = 0,05 

19.11.
NO2 = pomiędzy 0,05 -0,1 

20.11.
NO2 = pomiędzy 0,05 - 0,1

23.11.2017r. -  Nowe testy JBL kropelkowe + ponowne wlanie WA 1,5 m +  prodibio biodigest 2 ampułkI

NH4 = 0,05 - przed ponownym wlaniem WA

NO2 = pomiędzy 0,01 - 0,025 

Ponowne wlanie WA- 1,5 ml 

po 10 minutach Nh4 = 1 

24.11

NO2 = 0,1
NO3 = 10 
NH4 = 0,6 

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez haribo
Opublikowano

Raczej jest ok. NH4 spada wzrasta NO2. Prawdopodobnie jutro NH4 powinno być nienamierzalne, a NO2 dosyć wysokie. Za kilka dni (może 3 albo 5) NO2 powinno być prawie lub wcale nienamierzalne, a NO3 trochę podskoczy w górę. Jeżeli NH4 i NO2 będą niewykrywalne a NO3 przekroczy 20 to robić podmianę wody żeby obniżyć jego wartość no i zarybiać.

• Dziękuję 1