Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dojdzie gąbka to otworzę filtr i zobaczę jak to białe coś wygląda bo jak dla mnie to za mało i egzaminu nie zdaje.

Zobaczę czy sytuacja się poprawi po dodaniu gąbki.

Co do odchodów to część zostaje w prefiltrze eheima założonego na zasys i wypełnionego watą (paski).

Reszta jest z reguły co drugi dzień usuwana odmulaczem.

Opublikowano

Z Twojego opisu wynika, że kuleje zarówno cyrkulacja jak i filtracja mechaniczna, skoro co drugi dzień czyścisz podłoże. Jeśli na wlocie do kubła masz zamontowany prefiltr z watą, która zatrzymuje odchody i drobne zanieczyszczenia to wypełnienie jednego kosza w kuble gęstą gąbką - moim skromnym zdaniem - nie będzie dobrym pomysłem ponieważ jeszcze bardziej stłumisz przepływ - pogorszysz cyrkulację, a dodatkowo jeszcze mniej zanieczyszczeń będzie zbierał prefiltr z uwagi na mniejszą siłę na zysysie. Zamiast kombiniować postawiłbym na AC 2000 zwłaszcza, że z Twoich wypowiedzi wynika, że masz już ten sprzęt zakupiony.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 5.02.2018 o 10:15, Post_Mortem napisał:

Z Twojego opisu wynika, że kuleje zarówno cyrkulacja jak i filtracja mechaniczna, skoro co drugi dzień czyścisz podłoże. Jeśli na wlocie do kubła masz zamontowany prefiltr z watą, która zatrzymuje odchody i drobne zanieczyszczenia to wypełnienie jednego kosza w kuble gęstą gąbką - moim skromnym zdaniem - nie będzie dobrym pomysłem ponieważ jeszcze bardziej stłumisz przepływ - pogorszysz cyrkulację, a dodatkowo jeszcze mniej zanieczyszczeń będzie zbierał prefiltr z uwagi na mniejszą siłę na zysysie. Zamiast kombiniować postawiłbym na AC 2000 zwłaszcza, że z Twoich wypowiedzi wynika, że masz już ten sprzęt zakupiony.

Całkowicie zgadzam się z Twoją wypowiedzią...

W dniu 5.02.2018 o 11:31, GOLUMN napisał:

Tak mam Turbo Filter 2000 i dzisiaj dotarł nowy wirnik.Zobaczę wieczorem czy będzie ciszej chodził.

Ja bym tobie proponował inne rozwiązanie...

Na zasys kubełka daj gąbkę(np. http://allegro.pl/wklad-filtracyjny-gąbka-15x7x7-cm-ppi-45-czarna-i7122803208.html ) jako prefiltr...Możesz też dać gąbkę z tego turbo 2000.

A do samej głowicy Aquaela 2000 podepnij prefiltr Eheima z watą filtracyjną w środku...

U mnie oraz kilku kolegów taka opcja z prefiltrem Eheima sprawdza się doskonale(foto zapożyczone od kolegi z poza forum)...

27785399_1914614261900121_25938360_o.thumb.jpg.795f34b816ee39bdbfcd8da8ad51999d.jpg

Edytowane przez egon44
Opublikowano

Ja w swoim AT 2000 napakowałem owaty do podłączonego pojemnika z kompletu i jest ok, gąbka leży bezużyteczna w szafie

Wysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

też miesiąc temu dałem do JBL e1501 taką tą dociętą gąbkę bo w JBL ta oryginalna ma większe oczka i miałem wrażenie że nie do końca to robi robote,dzisiaj wgląd zrobiłem do kubełka i troszkę osadu było w tej gąbce czyli zbiera bo musi. no klarować to pewnie klaruje wodę na pewno jest lepiej ale i tak zawsze coś tam pływa w wodzie. ale chciałem ci zwrócić uwagę na grzałkę tą aquaelowską żebyś nie szorował jej zbyt mocno gąbką czy tam czymś ja się starałem być delikatny a mimo wszystko cały ten czarny nadruk zszedł z niej i jest cała biała a przy czyszczeniu jednak trzeba docisnąć. to duży minus tej grzałki.

Opublikowano (edytowane)

Ku mojemu zdziwieniu szału nie ma. Dodatkowo wstawiłem wczoraj Turbo Filter 2000 z pojemnikiem wypełnionym watą i zobaczymy.

Poniżej przód i bok akwarium:

IMAG1087.jpg

IMAG1088.jpg

Edytowane przez GOLUMN