Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

mam piekne, nowe akwarium z mbuna w szkle z optiwhite I piaskiem kwarcowym  na dnie.  Moj problem polega na tym, ze pojawiaja mi się okrzemki na szybach, ktore musze scierac. Gdy uzywam  gabki do naczyc ( lub czegos podobnego), raz po raz dostanie się tam ziarnko piasku, ktore rysuje mi szybe, nawet tedy jak bardzo uwazam. Czego mam uzywac do wycierania szyb? karty bankomatowej?  scieracza  z zyletka? Nie chce już ekserymentowac kosztem mojego baniaka, wiec serdecznie prosze o porady.

Pozdrawiam kolegow Malawistow!

Opublikowano (edytowane)

Rozwiązaniem Twojego problemu będzie użycie czyścika z ostrzem np. Flipper lub Tunze. Tu masz odpowiedni wątek - Czyścik magnetyczny Flipper i Tunze.
Ostrzem można wjeżdżać w piach ale trzeba to robić ostrożnie i przy cofaniu uważać żeby wszystkie ziarenka piasku pospadały.
Pomiędzy ostrzem o obudową jest szpara przez którą piasek może przelecieć.
Na pewno można dojść do wprawy ;)

Edytowane przez troad
  • Lubię to 1
Opublikowano

Niestety, flipperem już udało mi się ze 3 razy zarysować szybę. Ale to dlatego, że za mocno wjeżdżałem w piach. Teraz głębiej niż 0,5-1 cm nie wjeżdżam. Doświadczenia nie mam, ale wydaje mi się, że do czyszczenia przy piachu najbezpieczniejsza będzie karta bankomatowa. Nawet jak głęboko wjedziemy w piach to potem wystarczy oddalić ją od szyby i dopiero wtedy podnosić do góry. Tyle, że przy karcie trzeba łapki zamoczyć a to np. nie dla mnie.

Wysłane z telefonu

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja proponuje zamoczenie łapki i kartę kredytową, nigdy w ten sposób nie zarysowałem szyby. Ostatnio pozbyłem się czyścika Tunze, szlag mnie trafił jak zarysowałem nim centralnie przednią szybę w nowym baniaku, co ciekawe od zewnętrznej strony. Ziarnko piasku weszło w filc części zewnętrznej i rysa gotowa.

Wytapatalkowane

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Ja czyszczę zwykłą gąbką do naczyń i nie mam problemu z zarysowaniami. Wiele zależy od tego z jakiej jakości szkła wykonane jest akwarium. Tak czy siak, moim zdaniem, mniej bezpieczne są wszelakie specjalne czyściki od prostych sposobów takich jak właśnie gąbka do naczyń czy karta bankomatowa (przynajmniej w mniejszych akwariach). Zdarzają się sytuacje, że aranż akwarium, w sensie jego "obudowy", bardzo utrudnia dostęp do przedniej szyby i wtedy bez czyścika ani rusz. 

Edytowane przez timi
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Ja przerzuciłem się na ręczniki papierowe - podłapane gdzieś z forum roślinnego. Kartą też wcześniej czyściłem ale gdzieś tam podeszło ziarnko i porysowałem, na szczęście tylko drobne ryski.