Skocz do zawartości

"Parametry I jakość wody pitnej w Wałbrzychu używanej w akwarystyce"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Za namową forumowego kolegi @deccorativo postanowiłem założyć temat dotyczący   parametrów i jakości wody w Wałbrzychu. Inspiracją do tego jest również to ,że w necie nie można znaleźć wiarygodnych ( żadnych) parametrów wałbrzyskiej wody podawanej przez lokalne WPWiK . Nie każdy startujący z nowym akwa startuje z testami kropelkowymi  mierząc wodę kranową. Dlatego liczę na to ,że szukając w necie informacji o naszej wodze przynajmniej z grubsza będzie mógł wiedzieć co płynie z naszych kranów. Mam świadomość ,że  pomiary , które dokonałem akwarystycznymi testami kropelkowymi JBL   nie są tak dokładne jak laboratoryjne badanie ale skoro WPWiK  ich nie podaje to dobre i takie:).

Pierwsze badanie wałbrzyskiej kranówy zrobiłem w czerwcu 2015 roku. Badałem testami kropelkowymi JBL na zawartość azotanów ,azotynów i zasadowość . I tak ówczesny pomiar wskazał:

NO3 / 5.0

NO2/ < 0.01

pH 7.4

Jutro zaktualizuję badanie i podam ponownie wyniki. Liczę na to ,że kiedyś komuś to się  przyda . Wiem ,że wielu kolegów z Wałbrzycha tutaj zagląda i czyta nasze forum. Być może też się odezwą:)

Odnośnie samej wody mam takie spostrzeżenie, że  nasza woda brudzi "porcelanę " łazienkową na kolor rdzy. Nie jestem chemikiem i nie wiem co  jest tego przyczyną ale wbrew temu co piszą nasze wodociągi, że można ją pić prosto z kranu to mnie to co widzę jakoś do tego nie przekonuje tym bardziej nie znamy jej parametrów.

• Lubię to 1
Opublikowano

Andrzeju, co do NO3, to niestety nie powinieneś wyciągać takiego wniosku po dokonaniu jednego pomiaru. Raz, ze metoda kropelkowa obarczona jest błędem, dwa ze same testy na przestrzeni dwóch lat mogą inaczej pokazywać, a trzy ze woda może mieć rożna zawartość NO3 i to może się wahać. Trzeba by systematycznie mierzyć, np. raz w miesiącu i zobaczyć, jaki jest trend. Gdyby było tak, jak piszesz, to oczywiście super sprawa. Ja o takich wynikach kranówy mogę tylko pomarzyć.

Opublikowano
3 minuty temu, wojtekr napisał:

Andrzeju, co do NO3, to niestety nie powinieneś wyciągać takiego wniosku po dokonaniu jednego pomiaru.

..zgadzam się. Też wcześniej napisałem ,że pomiar testami kropelkowymi nie jest tak samo dokładny jak pomiar zrobiony przez laboratorium. Ale i tak mnie cieszy ,że wartość NO3 poszła w dół. Nawet jeżeli jest to przejściowe. Generalne chodziło o to ,że nie można znaleźć żadnych parametrów wałbrzyskiej wody i jak kiedyś jakiś zainteresowany akwarysta tutaj zajrzy a nie będzie miał testów to przynajmniej mniej więcej będzie się mógł zorientować w tych trzech parametrach.. Ja teraz dopiero też zrozumiałem , dlaczego mając przerybienie, przy cotygodniowych podmianach a stosując purolite a520e  mam w akwa NO3 na poziomie 5-10 i pierwszą wymianę żywicy dokonałem po dziewięciu miesiącach.