Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich :-) Chciałbym się Was poradzić odnośnie filtracji. Przeczytałem posty na forum, obejrzałem sporo filmów na Youtube i udało mi się ustawić filtrację niemal idealną ;-) Niestety niemal idealna to za mało... jestem perfekcjonistą i chciałbym uzyskać efekt lewitacji ryb... Woda jest krystalicznie czysta niestety pływa w niej nieco drobinek, jakby kurzu :-/ Chcę się tego pozbyć. Kombinuję już dosyć długo z różnymi konfiguracjami ale na tym etapie zabrakło mi pomysłów. W moim akwarium 240l (dłogość 120cm) pracują:

Eheim Professionel 2128 o wydajności 1050l/h / dwa kosze z JBL Symec

Filtr zewnętrzny Project PFJ2001 1800l/h (wygląda podobnie do Eheim Classic) / 5 koszy - od dołu JBL Symec (1 kosz) ,  ceramika (2 kosze), Eheim Substrat Pro (2 kosze)

Cyrkulator Sicce Voyager 1 2300l/h (falownik dołożyłem wczoraj - dzięki niemu ilość zanieczyszczeń zmalała niemal do zera)

Eheim Professionel 2128 ma rurkę w prawym tylnym rogu akwarium skierowaną wzdłuż tylnej szyby, Filtr 1800l ma rurke po lewej stronie akwarium skierowana na środek, cyrkulator zamontowany po prawej stronie po środku skierowany na środkową część tylnej szyby i lekko w dół. Zasysy w prawym tylnym rogu.

Wystrój stanowi piasek kwarcowy od najdrobniejszej gradacji do ok 1,5mm i Serpentynit (raczej mało - dwie niskie wyspy) po środku. Wszystkie boki dookoła wysp to plaża. Piasek jest czyściutki a ewentualne drobne zanieczyszczenia i pokarm gromadzą się z prawej strony akwarium. Niestety cały czas mam wrażenie, że  zanieczyszczenia w toni zawijają przed zasysami i wędrują z powrotem do środka akwarium mimo, że to przy nich jest najwolniejsza cyrkulacja wody w akwarium:-/

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co jeszcze warto poprawić :-) Zastanawiam się nad zamianą filtrów - ten o większej mocy chcę ustawić na mechanika a ten mniejszy na biologa. Jakie jeszcze wkłady mogę zastosować żeby wyłapać ten kurz?

20170829_153541.jpg

Edytowane przez forrel
Opublikowano
21 godzin temu, forrel napisał:

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie co jeszcze warto poprawić :-) Zastanawiam się nad zamianą filtrów - ten o większej mocy chcę ustawić na mechanika a ten mniejszy na biologa. Jakie jeszcze wkłady mogę zastosować żeby wyłapać ten kurz?

Widzę jakąś misterną konstrukcję hydroponiczną nad baniakiem i chyba dwa naświetlacze.

Ale kolego to co istotne to nie podałeś.

Unieś powrót z kubła i nalej na czas butelkę pet 2l i przelicz wynik na l/h to samo dla drugiego kubła.

Sądzę że mamy dwa biologi i ani jednego mechanika.:( no i jak ma z tego być lewitacja ryb.

Bez pokrywy kurz  wpada do baniaka a i coś z tej hydroponiki kapnie bakterii.

Pokaż fotkę tego ustrojstwa hydroponicznego nad baniakiem ale w całej krasie. co to z boku z prawej jakieś żwirowisko  wystaje??

Oba kubły zapchałeś gruzem do nieprzytomności:cry:

W baniaku 240l  ma być tylko 0,5-1litr ceramiki a u ciebie każdy kubel na full zapchany .

Wypłucz w wodzie z akwarium wszystkie złoża w obu  kubłach i w Echeimie pozostaw 1litr w jednym koszu a reszta koszy pusta a w tym szybszym wywal cała ceramikę i pozostaw jedną gąbkę i jeden kosz z watą - to będzie twój mechanik.

Ponownie pomierz prawdziwy sik z obu kubłów.

Opublikowano

Tutaj nie ma hydroponiki... u góry jest duża wnęka z roślinami. Akwarium jest odkryte - widziałem wiele odkrytych baniaków z mega czystą wodą. Wcześniej było to akwarium roślinne i woda była klarowna przy tej samej filtracji. Dokładnie rozpisałem jakie wkłady są w każdym z filtrów. Ten mniejszy to mechanik, większy biolog. Pierwszy raz spotykam się z radą żeby w filtrze były puste kosze... przyznam, że jestem sceptycznie nastawiony ;-) Jakie żwirowisko?

Opublikowano
5 minut temu, forrel napisał:

Pierwszy raz spotykam się z radą żeby w filtrze były puste kosze... przyznam, że jestem sceptycznie nastawiony ;-) Jakie żwirowisko?

Nadmiar mediów filtracyjnych w dojrzałym baniaku wpływa negatywnie na przepływ wody przez filtr, nie wnosząc nic do samej filtracji biologicznej, równie dobrze, możesz w dojrzałym zbiorniku zrezygnować z biologa jako takiego, wystrój akwarium będzie doskonałym siedliskiem dla bakterii nitryfikacyjnych :).

Oczywiście nie polecamy takiej ryzykownej metody i sami stosujemy filtry biologiczne jednak, nie zasypujemy ich tonami mediów. Dla przykładu w moim 666l pracuje około 0,5 litra lawy wulkanicznej, stanowi to pewnego rodzaju koło ratunkowe, gdybym musiał nagle leczyć ryby, albo zapragnął restartu baniaka. 

A wracając do tematu, jeśli ta wata nie wyłapuje Ci śmieci, to może coś masz nie do końca właśnie albo z przepływem albo cyrkulacją, posiadasz pompę cyrkulacyjną od kilku godzin, to może być zbyt krótko aby pozbyć się całego syfu, poza tym niektórzy całymi tygodniami ustalają najbardziej wydajną cyrkulację :) zanim osiągną zadowalające efekty (sam z tym walczyłem i walczę).

A samo przykrycie akwarium tak jak koledzy radzą na pewno nie zaszkodzi a na pewno wyeliminuje część pyłków.

Opublikowano

A miałeś być wdzięczy za sugestie.

Jeśli przybyłeś z roślinnych to masz skrzywione pojęcia co to u nas biolog a co mechanik.

U nas mechanik w 240l baniaku musi dmuchać w realu co najmniej 1000l/h a często koledzy radzą od razu 2000l/h i to prawdziwego siku a nie deklaracji producenta na papierze, ale zamiast przyjąć sugestie  sam wiesz lepiej to nie pytaj o rady.

Ja  chciałem pomóc wg swojej wiedzy i doświadczenia - ty wiesz lepiej więc nie licz z mojej strony na dalszą pomoc.

Opublikowano

Wieczorem zmierzę przepływ jednak na oko widać, że zasys jest dobry a strumień z filtrów bardzo mocny. Media które włożyłem (poza watą) nie ograniczają mocno przepływu - woda swobodnie płynie przez filtr. W każdym razie spróbuję coś tu poprawić.

Opublikowano

deccorativo... napisales w takim tonie, ze niejeden od razu by sobie stad poszedl ;-) teraz jeszcze dowiedzialem się, ze mam skrzywione podejscie... no ok... :-) chetnie przyjmure rady i z Twoich tez skorzystam. Dziekuje :-)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, deccorativo napisał:

W baniaku 240l  ma być tylko 0,5-1litr ceramiki a u ciebie każdy kubel na full zapchany .

Henryk..znasz moją opinię: może być ale nie musi .:)  To ,że jest "zapchany" ma też swoje plusy. Nie czepiam się ale jak ktoś to  przeczyta to dojdzie do wniosku ,że popełnił "straszny" błąd:)

Zbiornik kolegi ładny ale warto pomyśleć nad ukryciem tych rur po prawej i będzie jeszcze ładniejszy.

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Już wcześniej myślałem nad zamianą filtrów. Sprawdziłem przepłw tego szybszego filtra. Wyszło mi tylko 1100l/h czyli słabo. Drugi filtr eheima ma fabrycznie 1050l/h. Jest wypełniony watą więc przeplyw jest pewnie polowe mniejszy. Dziękuję za trafne uwagi :-) Wieczorem zrobię rewolucje w filtrach...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• 1. Odpływ w panelu to  zły pomysł. Zmiana poziomów wody zależna od wydajności pompy. Po wyłączeniu pompy ucieczka wody do kanalizacji, na starcie brak wody i dopiero się uzupełnia. Przy małym panelu pompa zacznie pracować na sucho. W zbiorniku stabilniej. 2. Kup kilkanaście m rury np. igielitowej i włóż tam wężyk do osmozy. Ciepło spływającej wody będzie ogrzewało wodę do akwarium i dodatkowo pęknięcie wężyka nie zaleje domu.  3. Ilość wody regulowana kroplownikami z kompensacją ciśnienia. Dokładnie i niezawodnie. Ewentualnie regulatory przepływu do osmozy.  Poszukaj w stopce....
    • Najprostsze możliwe rozwiązanie. Standardowo przyjęło się w hydraulice 1 cm spadku na metr odległości. Nie będzie Ci tam leciało nie wiadomo z jakim ciśnieniem, na pewno spłynie. 40 mm będzie wystarczająco, ja mam u siebie jak dobrze pamiętam standardowo 32mm. Ogólnie stała podmiana wody jest najprostszym i praktycznie bezobsługowym rozwiązaniem. W zasadzie nie ma co tam się zepsuć i gdy już ustawisz ilość podmienianej wody to wszystko dzieje się samo. Kolanko spływowe ustaw na takiej wysokości abyś miał wygodna regulacje w pełnym zakresie. U na forum jest kilka zbiorników z takim lub podobnym sposobem podmiana wody i chyba wszyscy sobie chwalą.  U mnie wszystko jest w sumpie, wolewka w pierwszej komorze a spływ w ostatniej z pompą. Rozwiązanie bardzo podobne do Twojego opisywał w swoim wątku o zbiorniku @triamond, zerknij tam, ładnie wszystko opisał. Powodzenia!  Łukasz  
    • Nie martwię się o rachunek, tak naprawdę pierwszy raz od wielu lat będę miał akwarium na kranówie i z tak chłodną wodą 😄 Biorąc pod uwagę odpad z ro, myślę że to będzie tańsze w utrzymaniu niż 1000 litrów Ameryka Południowa.  Myślałem też żeby przetestować ile z tego filtra węglowego leci na minutę, albo założyć taki licznik na ten jeden kran.  Zapomniałem wspomnieć o jednej kwestii. Ten odpływ na jakiej powinien być wysokości? Ciężko to przewidzieć. Górna granica 0,5 cm poniżej wzmocnień będzie ok? I wtedy w razie potrzeby można przekręcić kolanko i obniżyć.
    • Będzie działało, dolewka w bardzo podobny sposób działa i u mnie, najważniejsze to dobrać tak olość wody dolewającej się do akwarium, by nie zrujnował Cię rachunek, na piczątku u mnie kapało za szybko i licznik wody potem mnie przeraził, wyregulowałem ilość wody o było potem już ok. System jak go opisujesz jest prosty i w prosty sposób działa. W tej chwili zrezygnowałem ze stałej podmianki, bo denerwowało mnie kapanie wody i na bazie tego co miałem wodę spuszczam i dolewam.
    • Baniak zbliza się wielkimi krokami, pora pomyśleć o kilku kwestiach. Na początek może podmiana, bo wiadomo ze te 30 minut wygodniowo lepiej poświęcić na podziwianie mieszkańców, niż latanie z wężami 😉 Chcę zrobić automatyczną podmianę, ale nigdy nie miałem z tym do czynienia. Mam kilku bardzo pomocnych kolegów akwarystów na miejscu, ale akurat w tym temacie też nie działali.  Trochę poszperałem i wychodzi na to, że chyba najprościej rozwiązać to na zasadzie dolewki i przelewu nadmiaru wody górą.  Może ktoś tutaj ma doświadczenie z taką podmianą wody i podpowie czy dobrze myślę. Może są jakieś minusy takiego rozwiazania, o których nie mam pojęcia?  W kwestii dolewki zrobiłbym dodatkowy kran w kotłowni, z którego kranówka przez filtr węglowy będzie lecieć bezpośrednio do akwarium. Myślałem o elektrozaworze, bo podobno z tego ustrojstwa do podmian wody leci 2-3 litry na minutę, to wychodzi 30-60 minut dolewki dziennie. Wychodzi na to, że potrzebuję tylko zmodyfikować lekko rury w okolicy gdzie mam obecnie podłączony filtr ro, kupić elektrozawor, kilka metrów wężyka 3/8 cala, parę kolanek, zrobić dziury w 2 ścianach i gotowe.  Ale jak tak o tym myślę to wydaje się aż zbyt proste. Zapomniałem o czymś? Odpływ wyglądałby tak, że w ścianie akwarium otwór ze śrubunkiem, kolanko, kawałek rurki i tam górą będzie się przelewał nadmiar wody. Obracając kolankiem można wyregulować poziom wody w akwarium. Do odpływu muszę zrobić kolejną dziurę w ścianie i mam do położenia na scianach garażu ok 11 metrów rury do odpływu. Spadek na tym dystansie to tylko ok 130 cm. Nie za mało? Nie wiem jaka średnica odpływu? 40 mm wystarczy? Dołączam schemat akwarium, zaznaczyłem gdzie wstępnie zaplanowałem dolewkę i odplyw.  1. Odpływ  2. Dolewka Lubie mieć czysty zbiornik w środku, dlatego odpływ napewno w panelu. Dolewka moze być do akwarium, bo wężyk jest niewielki i można go wymierzyć do powierzchni.  Tak jak mówiłem, to wszystko wydaje się zbyt proste. Mam wrazenie że coś istotnego mi umyka.
    • No ja bym dał zamiast hary maisona. Melano i crabro to duże i silne ryby. Maison moim zdaniem bardziej do nich pasuje.  Redy oczywiście też mogą zostać. Przy tych pięciu gatunkach już bym nie dawał acei. Tu wypadało by dać przynajmniej kilkanaście sztuk, a przy tych pięciu gatunkach może zrobić się ciasno.
    • Witam, z racji tego, że nowy zbiornik już prawie do mnie jedzie, więc muszę zrobić miejsce w salonie 😉 Sprzedaję tylko w zestawie. Cena jaka mnie interesuje to 4000 zł Zestaw 720 litrów
    • https://www.olx.pl/d/oferta/filtr-narurowy-do-akwarium-na-pompie-ibo-beta-25-60-CID103-ID19DvPp.html
    • Cześć, Nikt już się zazwyczaj nie włącza w tematy o doborze obsady bo było tego na forum "miliony" postów i zazwyczaj każdy ma inny pomysł na baniak. Ja natomiast zawsze lubię coś od siebie zaproponować   Jeśli w grę wchodzą tylko te gatunki, które wymieniłeś to ja obsadę w tym zbiorniku widziałbym taką: - Melanochromis Chipokae - stadko 8-10 sztuk - Pseudotropheus Crabro - stadko 8-10 sztuk - Labidochromis Careuleus  - stadko 8-10 sztuk - Cynotilapia hara gellireay reef - stadko 8-10 sztuk Jeśli chodzi o Pseudotropheus Crabro, to polecam kupować je z naprawdę dobrego źródła. Miałem okazję hodować takiego kupionego w niezłym sklepie zoologicznym i takiego z dobrej hodowli. Ten z hodowli był po prostu przepiękny. Dominujący samiec był kompletnie czarny i jakby matowy a samice piękne brązowo - żółte. Te ze sklepu zoologicznego po czasie robiły się brunatne i samiec nigdy nie miał tak wspaniałych płetw. Z obserwacji tego gatunku (przynajmniej u mnie) wynikało, że lepiej hodować dwa samce ponieważ nie były dla siebie zbyt groźne (miałem je w zbiorniku 450 litrów) a dzięki temu dominujący samiec wyglądał cudownie. Gdy usunąłem samca "beta", samiec dominujący już się tak nie wysilał i był po prostu ładny.
    • Witam. Wiem, że temat był już wałkowany, ale poszukuję obsady do zbiornika dekoracyjnego 200x60x60 i przychodzi mi do głowy np. coś takiego? 1. Matriaclima fainzilberi maison reef / Cynotilapia hara gellireay reef (hary mam u siebie w akwa 160x40x50 i mój samiec bardzo przypomina samca maison, z tym że jest zapewne mniejszy) 2. Melanochromis chipokae / Melanochromis maingano (maingano mam u siebie jw) 3. Pseudotropheus acei luwala / Pseudotrohheus acei itungi (luwala miałem, a itungi mam obecnie u siebie jw - moim zdaniem luwala są ładniejsze) 4. Metriaclima estherae red red (mam u siebie, ale póki co to młodzież) 5. Labidochromis careuleus kakusa? (mam u siebie, ale nie do końca jestem zadowolony, bo ryby mimo upływu czasu i sporej ilości mięsa w diecie są małe / bardzo wolno rosną albo nie rosną w ogóle - może źle trafiłem?) Chodzą mi jeszcze po głowie: Pseudotropheus crabro (nigdy nie miałem, a ryba piękna) i Cynotilapia afra jalo reef / Cynotilapia zebroides red top likoma (również nie miałem).  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.