Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przedstawiam zdjęcia drugiej posiadanej przeze mnie odmiany M. estherae OB, o której pisałem powyżej. Są to ryby młode, około 5 cm, rozróżnienie płci nie jest jeszcze możliwe, chyba, że po atrapach jajowych.

20170826_113906.jpg

20170826_114209.jpg

20170826_114243.jpg

Opublikowano

Udało mi się otworzyć ten link, który podrzucił Piotriola.

@sj1950To jest moim zdaniem ta sama odmiana, która pochodzi z Minos Reef.  Na pierwszym zdjęciu widać już pręgowanie i jest dość blady, także obstawiam, że to samiec.

W przypadku tego gatunku należy uwzględnić lekkie różnice w ubarwieniu podstawowym no i oczywiście w plamach. Te właśnie różnice nadają im indywidualności. Wystarczy spojrzeć na zdjęcia moje, czy Przezdy i porównać ze zdjęciami z linku Piotrioli. Do tego dochodzi fakt, że gatunek ten zmienia znacznie ubarwienie w zależności od nastroju. 

Opublikowano

Nie. Ryby te mimo, że pochodzą z miejsc położonych niedaleko od siebie nie występują razem w tym samym siedlisku. Najprawdopodobniej dzieli je strefa piaszczysta lub głębia. Dla tego są odseparowane od siebie. Są między nimi wyraźne różnice i trzeba je traktować jako inny wariant geograficzny. My, jako pasjonaci z wiedzą powinniśmy nie dopuścić do ich krzyżowania. 

Opublikowano
1 godzinę temu, sj1950 napisał:

Jest tu zatem absurd polegający na tym, że ryby oznaczone tą samą nazwą gatunkową faktycznie zasadniczo się od siebie różnią. 

W tym przypadku tak rzeczywiście jest. Informacje, które można znaleźć na internecie nie zawsze są wiarygodne. Chociażby link cichlid-forum, który podałem wcześniej jest dobrym przykładem. Napisane jest że gatunek pochodzi z Minos Reef (pierwsze OB, których zdjęcia podałeś). Ad Konings dokładnie opisuje rafę Minos i nie ma tam żadnej wzmianki o tych rybach. Jest o nich mowa, ale w rejonie Metangula. Dodatkowo jest tego zdania, że ten rejon nie jest naturalnym siedliskiem Metriaclimy estherae. Wniosek z tego, że selekcjoner i eksporter zarazem z Metanguli mógł tam nieźle namieszać. Z jakiegoś powodu nie używa się nazwy M.estherae OB Metangula. 

Opublikowano

Wydaje mi się, że podobnie może być też z kilkoma innymi gatunkami ryb jak np. Pseudotropheus sp."acei". Ad. Konings opisuje formę w kolorze blado niebieskim z żółtym ogonem, a jest przecież druga, czarna z białym ogonem. Obie występują pod tą samą nazwą. Jezioro Malawi wymaga jeszcze wielu opracowań.
Serdecznie dziękuję za pomoc w identyfikacji estherae OB.