Skocz do zawartości

Malawi 120x40x45 wszystko od podstaw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wszystko narysowałeś ładnie ,projekt ok tylko na mój gust nie potrzebnie dwa purolite ,starczy ci jeden ,za pompą mogłeś dać zawór spustowy ,pomiędzy mechanikami i biologią dać zawory żeby przyszłości wymienić korpusy :)

Opublikowano
1 godzinę temu, shavt napisał:

@deccorativo zasugerował 2 korpusy liniowe 2" koledze @luck83 na 240l więc tym się kierowałem.

Owszem zasugerowałem ale dwa korpusy liniowe 2" szeregowo by weszło 1 litr Purolite A520E oraz jakieś 0,6l złoża do absorbcji fosforanów np. taki  Drak Phosphareduc.

Po latach wiem że używając działającego złoża na NO3 jak zwala azotany nisko to i fosforany trzeba redukować.

potem w tej nitce grzałka przepływowa i to jako oddzielny powrót do baniaka.

A dlatego oddzielny byś zaworem widział na ile wyregulowałeś przepływ.

Opublikowano (edytowane)

W kranie nie mierzyłem ale inf z wodociągów otrzymałem ze fosforany na poziomie do 17ppm. 

Czytałem ale pewnie mi coś umknęło, w tej sytuacji też złoże do redukcji fosforanow potrzebne?

Grzałka przeplywowa też w planach właśnie w takim układzie jak piszesz.

Edytowane przez shavt
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Osteteczny projekt narurowca chyba się wykrystalizował i tak..

po kolei

zasys z akwarium -> 2 korpusy równoległe filtracja mechaniczna -> pompa -> trójnik -> pierwsza nitka 1 korpus z biologią  i bypass  i to razem do akwarium -> druga nitka purolite i wężykiem 3/8 do akwarium.

Zawory tak jak na rysunku bo chciałbym żeby przy wymianach i czyszczeniu było możliwie jak najmniej problemów.. ma być dobrze, koszty nie są tutaj istotne.

Instalacja na 3/4, pompa ibo 25/40 i system klejony.

Całość będzie w pionie, w szafce mam do dyspozycji 100x45cm i wstępnie widzę że się zmieszczę.

Prosiłbym o komentarz :)

n.png

Edytowane przez shavt
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano
12 godzin temu, shavt napisał:

DSCN7407.thumb.JPG.65901354eba26f37d65b8e6b7798e4c1.JPG

No i jest.. oj długo to trwało :D

dojrzewa od tygodnia.. 

Nie jest źle...

Nawet powiem że fajnie to wygląda ale...osobiście dołożyłbym więcej kamieni,bo w końcu to ma być zbiornik dla mbuny ;) 

Oczywiście to Twój wybór czy dołożysz kamieni czy nie :) 

• Dziękuję 1
Opublikowano
Osteteczny projekt narurowca chyba się wykrystalizował i tak..
po kolei
zasys z akwarium -> 2 korpusy równoległe filtracja mechaniczna -> pompa -> trójnik -> pierwsza nitka 1 korpus z biologią  i bypass  i to razem do akwarium -> druga nitka purolite i wężykiem 3/8 do akwarium.
Zawory tak jak na rysunku bo chciałbym żeby przy wymianach i czyszczeniu było możliwie jak najmniej problemów.. ma być dobrze, koszty nie są tutaj istotne.
Instalacja na 3/4, pompa ibo 25/40 i system klejony.
Całość będzie w pionie, w szafce mam do dyspozycji 100x45cm i wstępnie widzę że się zmieszczę.

Prosiłbym o komentarz
n.png.bfa771a1554883de48c53988fc80f283.png
Tu zobacz na mój...7b70cf9304e5e05f2869d81cd6f6c275.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

• Dziękuję 1